Zehrina Muhamedagić: Tek kad sam postala mama shvatila sam šta su brige, koliko mogu biti krhka, a u isto vrijeme zaštitnički nastrojena.

Kada stvorite čak dva života prema svemu počnete drugačije da se ophodite, više cijenite život općenito.

Piše: Zehrina Muhamedagić, dipl.ekonomistica i dizajner nakita

Zehrina Muhamedagić mama je četverogodišnje djevojčice Medine i jednogodišnjeg Davuda. Po struci je diplomirana ekonomistica, zaposlena u svojoj struci kao računovođa u jednom divnom vrtiću. Zehrina svoje slobodno vrijeme koristi kreirajući nakit. 

Kreirate nakit. Kako je došlo do toga?

Da. Moja velika ljubav je modni dizajn. Od malena sam uvijek nešto krojila, kreativnost mi je generalno jača strana. Moja mama je bila “glavni krivac” No Ordinary Girl priče. Naime, nakon što je operirana, kao dobrodošlicu kući željela sam joj pokloniti nešto što sam isključivo ja radila, a kako za slatko imam „dvije lijeve ruke“ sinula mi je ideja da to bude broš. Oduševila se je, te sam poslije napravila još par broševa, postavila fotografije istih na fb i instagram profil i tako je sve krenulo.

Gdje nalazite inspiraciju za izradu nakita?

Zehrina: Inspiracija mi je svakodnevni život, priroda, neki odjevni komad kojem je potreban onaj finalni touch kako bi izgledao lijepo, ali u globalu u samom procesu dok izrađujem narudžbe za svoje kupce tako i inspiracija navire sama od sebe.

Gdje naše čitateljice mogu pogledati vaše radove? 

Moje radove mogu pogledati na instagram profilu noordinarygirl28, vjerujem da će svaka od njih pronaći nešto za sebe. 

Kako je biti mama dvoje mališana?

Predivno. Osjećaj koji teško opisati. Majčinstvo je sigurno jedna od najljepših i najzahtjevniji uloga jedne žene. Tek kad sam postala mama shvatila sam šta su zapravo brige, koliko mogu biti krhka, a u isto vrijeme zaštitnički nastrojena. Kada stvorite čak dva života prema svemu počnete drugačije da se ophodite, više cijenite život općenito.

Kako izgleda dan jedne kreativne mame?

Rolerkoster u najmanju ruku. Šalim se. Moj svaki dan počinje rano ujutro. Prije nego se djeca probude volim to vrijeme sama sa sobom, kad u miru popijem kafu i pripremim se za dan koji je preda mnom i onda se budi Davud, potom Medina. Ukoliko ne idem na posao pripremim im doručak, riješim sve klasične kućanske obaveze i kada Davud zaspe nas dvije se posvetimo No Ordinary Girl čaroliji. Uveliko mi pomaže moja kćerkica, gospođica Ljubav kako je od milja zovem. A kada idem raditi onda Medina ide u vrtić, Davud kod mojih roditelja i po povratku kući me kao i svaku ženu čeka hrpa obaveza, ali tu onda uskaču svekar i svekrva dok se oni podruže sa djecom dosta toga uradim. Pred spavanje ide neizostavna igra i maženje, a kada zaspu onda ili se posvetim sebi ili idem u treću smjenu raditi narudžbe svojih kupaca. Ponekad kažem da mi je malo 24h.

U odgoju djece na šta najviše obraćate pažnju?

Da vole i cijene sebe i budu ljudi u pravom smislu te riječi. Jako mi je bitno da budu samostalni ma koliko god nekom to surovo zvučalo. Jedino tako ću ih (nadam se) pripremiti na surovost života i na to da nekad neće biti mame u njihovoj blizini.

Imate li neku poruku za naše čitateljice?

Pošto se vaš portal i časopis zovu Roditelj, voljela bih svim budućim mama poslati jednu jako važnu poruku, koju meni nije niko rekao a ona bi glasila da samo slušaju sebe i ono što im govori njihovo srce. Rođenjem bebe kao da dobijete “postavke” i vi ćete najbolje znati šta je najbolje za vaše dijete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave