Zdravstvene prednosti konzumiranja banana tokom dojenja

Redovita konzumacija banana kao dijela uravnotežene prehrane može majci i djetetu pružiti brojne  prednosti

Dojenje je bitna postporođajna faza koja zahtijeva posebnu prehranu. Vaš izbor prehrane ima izravan utjecaj na cjelokupno zdravlje vašeg djeteta. Dakle, dodavanje banane u vašu redovitu prehranu tokom dojenja moglo bi biti korisno za vas i vaše dijete. Međutim, neke mlede majke razmatraju izbjegavanje ovog voća da bi smanjile unos kalorija. No, je li to korisno? U ovom tekstu za mamu, pružamo sve bitne informacije o konzumiranju banane tokom dojenja, a zdravstvene koristi koje dojenj majke mogu iskoristiti jedući ovo voće.

Možete li jesti bananu dok dojite?

Možete jesti banane dok dojite, jer njezino redovito konzumiranje može biti korisno za dojilje i za napredovanje bebe. Banana je hranjivo voće sa značajnom količinom mikronutrijenata i bioaktivnih spojeva kao što su fenoli, karotenoidi, biogeni amini i fitosteroli. Ovi spojevi su dobri za majku kao i dijete.

Zdravstvene prednosti banane tokom dojenja

Redovita konzumacija banane kao dijela uravnotežene prehrane može majci i djetetu pružiti sljedeće prednosti. Udovoljava energetskim potrebama jer dojenje zahtijeva dodatnu potrošnju od 640Kcal / dan u prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta. Banane mogu pomoći u ispunjavanju ove povećane potrebe za energijom. Jedna banana srednje veličine daje približno 109 Kcal. Stoga zgrabite bananu i jedite je kao popodnevni zalogaj ili je dodajte svojoj kaši za doručak.

Opskrbljuje hranjivim tvarima: Banana je voće bogato hranjivim tvarima koje sadrži velike količine kalija, vitamina B6, bakra, mangana i vlakana. Sve su ove hranjive tvari od vitalnog značaja za dojilje jer pomažu u održavanju zdravlja i ubrzavaju oporavak nakon porođaja.

Podržava gubitak težine: Banana sadrži otporni škrob koji dulje vrijeme ostaje u želucu i na taj način odlaže pražnjenje želuca. To pomaže u kontroli gladi reguliranjem unosa hrane. To također pomaže u suzbijanju prejedanja.

Podržava probavu: Zrela banana sadrži neprobavljiva vlakna koja dodaju veliku količinu u prehrani i pomažu u vraćanju normalne aktivnosti crijeva.

Sadrži mikrofloru crijeva: Zrela banana sadrži velike količine FODMAP-a (Fermentable Oligo, Di, Mono-saharidi i Polioli) koji imaju prebiotička svojstva. Prebiotici pomažu u porastu razine probiotika u debelom crijevu, pomažući u pravilnoj apsorpciji hranjivih sastojaka.

Pomaže u uklanjanju žgaravice i probavne smetnje: Istraživanja pokazuju da bi banane mogle neutralizirati povećanu kiselost, ojačati probavu i pomoći u borbi s probavom.

Podržava imunitet: Vitamini C i B6, i bioaktivni spojevi poput fenola i fitosterola u banani pomažu u jačanju imuniteta zbog antioksidativnih i protuupalnih učinaka.

Pomaže u borbi protiv depresije: Banana sadrži aminokiselinu zvanu triptofan koja bi mogla biti korisna u borbi protiv depresije nakon porođaja. Tijelo koristi triptofan za stvaranje serotonina, hormona osjećaja koji pomaže u borbi protiv depresije, a također poboljšava vaše raspoloženje pružajući vam dobar osjećaj.

Recepti sa bananama

Banana se može konzumirati izravno kao snažni međuobrok. Međutim, neki bi recepti mogli poboljšati njegovu hranjivu vrijednost dodavanjem hranjivih sastojaka iz druge hrane, a istovremeno je čine još ukusnijom. Sljedeći recepti se lako i brzo pripremaju.

1. Noćni smoothie od zobi i banane

Preko noći smoothie je dobar recept za doručak za majke koje jedva dobivaju vremena za sebe. Ovaj jednostavan za pripremu recept štedi vrijeme, a istovremeno vam pruža sve makro i mikrohranjive tvari potrebne za brzi oporavak nakon porođaja.

Trebat će vam: 2 zrele banane, ½ šolje  mlijeka, 1 šoljicu nezaslađenog običnog jogurta, ½ šoljice sjeckanih orašastih plodova (bademi, pistacije i orasi). Pomiješajte sve sastojke i izmiksajte ih u blenderu dok ne dobijete smoothie tekuće konzistencije. Čuvajte smoothie u staklenoj posudi u frižideru i ostavite preko noći. Jedite ga za doručak. Konzumirajte ga na sobnoj temperaturi.

2. Tropska salata od banana

Ovah recept savršen je dodatak vašoj listi salate. Osigurat će vam potrebne hranjive sastojke tropskog voća koje je zdravo. Jedite ovu salatu u podne. Ovaj je recept također jednostavan za pripremu i može da stoji u frižideru nekolika dana.

Za pripremu tropske salate od banan trebat će vam: 1 banana, 1 jabuka (sjeckana), 1 kivi (narezan)

½ šoljice ananasa (narezanog). Pomiješajte 1 mješavinu mješavine sjemenki i orašastih plodova, malo soka od limuna, prstohvat cimeta. Pomiješajte sve voće i limunov sok u velikoj posudi. Sada dodajte miks sjemenki i orašastih plodova i sve zajedno dobro izmiješajte. Ostavite da ostoji u frižideru 30 minuta.

Majčinstvo može biti ugodno putovanje ako je vaše zdravlje u najboljem redu. Zdrava hrana potrebna je ne samo za pripremu majčinog mlijeka za vaše dijete, već i za ozdravljenje vašeg tijela. Dodavanje banane u svakodnevnu prehranu tokom dojenja dobar je korak. To vam može pomoći da ostanete zdravi, a pritom također koristi i vašoj bebi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave