Zdravi jesenski recepti za trudnice

 Ljeto je došlo i prošlo, a jesen stigla. Zašto ne proslaviti promjenu sezone dodavajući ukusna i hranjiva jela na meni? Ako ste u drugom stanju, vjerovatno ćete htjeti ubaciti ova divna jesenska jela u svoju ishranu.

Pečene jabuke 

Doručak se često smatra ‘najvažnijim obrokom dana’, što je posebno istinito u trudnoći. Doručkovanje odmah nakon buđenja pomoći će vam da se borite s jutarnjom mučninom i dati vašem tijelu energije. Ovaj recepat je ukusan, ugodan i sadrži sve potrebne nutrijente poput C vitamina, folne kiseline, B6, A i E vitamina, tiamina i riboflavina. Ovsena kaša u receptu može također spriječiti oštro povećanje šećera u krvi i nivo inzulina. 

Jednostavna juha od bundeve

Kuhana bundeva je divno jesenje jelo, a njen ukus budi nam misli o hladnijem vremenu i opadanju lišća. Bundeva je također puna nutrijenata poput beta karotena, vlakana, kalija i C vitamina. 

Jesenja salata

Hranjivo sočivo, pečena muškantna bundeva i ukusna rukola čine ovu jesenju salatu zdravom i ukusnom.

Ne samo da ovaj recepat ima oko 50% dnevnog unosa vlakna, već sadrži i jednu trećinu potrebnog dnevnog unosa kalija. Kalij igra važnu ulogu u trudnoći, jer pomaže kod regulisanja tekućine i ravnoteži elektrolita, međutim, konzumiranje previše kalija u prvom tromjesečju trudnoće može se povezati s višim rizikom od razvoja gestacijskog dijabetesa i teškog oblika preeklampsije. 

Koji su nutrijenti najvažniji u trudnoći? 

Svi su nutrijenti veoma bitni, ali ovih šest igra ključnu ulogu kod razvoja i rasta bebe u trudnoći:

  • Folna kiselina
  • Željezo
  • Kalcij
  • D vitamin
  • DHA
  • Jod

Šta su DHA i jod?

Dokosaheksaenoična kiselina (DHA) je vrsta masnoće (omega-3 masna kiselina) koja pomaže kod rasta i razvoja. U toku trudnoće, DHA vam je potrebna radi razvoja mozga i očiju kod bebe. Ne sadrže svi vitamini DHA, zato se konsultujte s doktorom. DHA ćete pronaći u haringama, lososu, pastrmkama, inćunima, morskim ribama, somu, škampima i tilapiji, soku od naranče, mlijeku i jajima.

Jod je mineral u tijelu potreban za lučenje tiroidnih hormona, koji tijelu pomažu da koristi i skladišti energiju iz hrane. Jod vam treba u trudnoći radi razvoja bebinog nervnog sistema. Nervni sistem (mozak, kičmena moždina i živci) pomaže bebi da se kreće, misli i osjeća. Dobar izvor joda su riba, mlijeko, sir i jogurt, obogaćene žitarice i pecivo i jodirana sol. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave