Zdrava hrana za izbirljivu djecu 

 Uzmite ono što već vole i pretvorite u zdraviju verziju.

Zdravlje djece je prioritet za mnoge roditelje, i to ne završava s fazom pelena. Vrlo je vjerovatno da će mame nastaviti brinuti o djetetovom zdravlju i kad izraste u tinejdžera. Iako su djeca kasnije samostalnija i počinju sama donositi odluke, mame će i dalje biti zabrinute za njihov izbor ishrane, posebno ako su izbirljivi.

Evo nekoliko jela koja su zdrava a mogla bi im se svidjeti.

Mini Muffini 

Napravite mnogo manjih muffina, ali ubacite neke zdrave sastojke. Djeca će ih obožavati, a pojest će slatkog krompira, tikvica, čak i bundevu.

Kokice 

Kokice možda zvuče kao brza hrana, ali su zapravo zdrava užina. Ipak, morate ih sami napraviti umjesto da kupujete u prodavnici.

Sladoled od jogurta

Iako je ovo slastica za vruće dane, slična je sladoledima pa bi mogla proći kao prihvatljiva za one koji su izbirljivi. Zamrznite jogurt u kalupu, a možete dodati i smrznuto voće. 

Zdrava mješavina 

Odličan je izbor jer je nešto što djeca mogu sama napraviti. Ona odlučuju šta će biti dio mješavine. Naravno, ne mogu svi sastojci biti bombone i slatka hrana, tako da biste vi trebali izabrati prije vremena. Možete ubaciti koji bombon ali i orah, suhe žitarice i bilo šta drugo. 

Puter od jabuke i kikirikija 

Odlična je hrana za djecu kojim treba više proteina. Jabuke i kikiriki su odlična kombinacija, a puter od kikirikija je odličan izvor proteina. Jabuke su veoma zdrave, a obje hrane su „sigurna“ hrana za izbirljivo dijete. Pazite samo da dijete nije alergično na kikiriki. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave