Zbog čega su bradavice nakon dojenja bolne?

Dojenje je divan dio majčinstva, prilika da se upoznate s bebom i na svaki način približite. Dojenje je također prirodni proces koji bi trebao biti ugodno iskustvo i za bebu i za majku, a pored povezivanja dojenje je dobro za bebu jer je puno nutrijenata koji su joj potrebni.

Mnoge nove mame osjete neugodnost bradavica, čemu uzrok mogu biti položaj bebe, hvatanje za bradavicu ili dojenje. 

Bolne bradavice zbog hvatanja 

Dojenje ne bi trebalo boljeti, tako da ako vas boli jedna ili obje bradavice, vjerovatno je u pitanju pogrešno hvatanje bebe. To je najčešći uzrok bolnih bradavica kod dojenja. Pokušajte različite položaje dok držite bebu da biste pronašli odgovarajući. 

Ako se beba pravilno uhvatila, vaša bradavica trebala bi se oslanjati na njihovo nepce i dojenje ne bi trebalo uzrokovati nikakvu neugodnost. Pokušajte pronaći i ispraviti ovaj položaj da bi se vaše grudi oslobodile od neugodnosti. 

Još jedan znak da se beba ne hvata dobro je ‘ravnanje’ bradavica, ili ako dobiju klinasti oblik ili bijelu boju. Da bi se beba dobro uhvatila, blago ih zagolicajte tako da širom otvori usta. Usmjerite bradavicu prema bebinom nosu i gornjoj usni tako da mogu zahvatiti što više areole, a ne samo bradavicu. 

Njega bolnih bradavica

Ako redovno njegujete bradavice, ali i dalje osjetite neugodnost pokušajte slijedeće:

  • Promijenite spužvice kad se ovlaže
  • Ne brišite bradavice nakon dojenja, pustite ih da se prirodno osuše (10-15 min)
  • Savjetujte se s doktorom o uzimanju lijeka za bolove poput ibuprofena 
  • Izdajanje mlijeka iz dojke niskim pritiskom može pomoći 
  • Nanesite blagu kremu za bradavice uz pomoć pamučnih štapića nakon dojenja 

Njegujte vaše bradavice Mustela krema za bradavice. Posebno formulisan za osjetljive bradavice.Umirujući balzam za bradavice štiti, umiruje i pomaže u obnavljanju kože zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji aktivnih sastojaka i sastojaka 100% prirodnog porijekla.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave