Mliječni zubi su vrlo bitni za žvakanje hrane, ali i slikanje! Većina nas pomisli kako mliječne zube ne treba ‘toliko’ paziti, koliko i trajne zube ali postoji mnogo razloga da se brinete o desnima i zubima vaših mališana.
Zašto je mliječnim zubima potrebna posebna njega?
Mliječni zubi su prvi zubi koji se prvi put javljaju oko 6-7 mjeseci. Oko 6 godine, mliječni zubi počnu ispadati, osim nekih poput kutnjaka koji ostanu do 11-12. godine. Dok roditelji vjerovatno znaju da su mliječni zubi čuvari mjesta za stalne, ono što vjerovatno ne znaju je:
- Mliječni zubi utječu na zdravlje budućih stalnih zuba
- Istraživanja su pokzala da karijes kod mliječnih zuba može povećati rizik od karijesa kod stalnih zuba do tri puta
Djeca mlađa od 5 godina se obično tek uče da koriste motoriku dovoljno efikasno da bi oprala zube, zbog čega je bitno da vi to radite. Potrebna vam je i pravilna tehnika. Ali prije toga važno je naglasiti vrstu proizvoda koju koristite. Mliječni zubi su mekaniji i imaju tanju caklinu, zbog čega su skloniji karijesu. Bitno je koristiti proizvode koji imaju snažnu formulu protiv pojave karijesa.
Što se tiče pranja zuba, uvijek stanite iza djeteta da biste mogli doći do teško dostupnih uglova u ustima. Možete sjesti dijete u krilo.
Prvi korak – Stavite pastu na četkicu – veličina riže za djecu ispod 2 godine, a veličina graška za djecu stariju od 2 godine.
Drugi korak – Držite četkicu pod 45 stepeni prema desnima.
Treći korak – Krenite od vrha i nježno četkajte naprijed i nazad, preko čitave površine zuba.
Četvrti korak – Četkajte vanjsku i unutrašnju površinu zuba kratkim pokretima: lijevo-desno; gore-dole.
Peti korak – Okrenite četkicu vertikalno i istim pokretima nježno četkajte unutrašnji dio zuba.
Šesti korak – Sad se fokusirajte na bočne zube (očnjaci i kutnjaci). Nježno podignite usnu i lagano četkajte u svakom smjeru.
Sedmi korak – Svaki dan bar 2 minute četkajte dječje zube, ujutru i navečer.
Osmi korak – Nježno četkajte i nepce i njihov jezik.
Deveti korak – Recite djetetu da ispljune i ispere usta.