Zašto trebate djetetu pustiti da se samo oblači?

Kada djeca napune 3 godine, odjednom postaju stručnjaci u modi. Iz tog razloga, žele se sami oblačiti bez pomoći roditelja.

Iako roditelji možda nisu veliki obožavatelji njihovog modnog izgleda, činjenica da se dijete želi samo obući ukazuje na to da odrasta i sazrijeva, kao što bi i trebalo biti. Kao takav, njihov odabir odjeće ne biste trebali kritizirati već slaviti! Iz tog razloga stručnjaci preporučuju da ih pustite da se sami oblače. 

Dopuštanje djetetu da se samo oblači može zahtijevati dosta samokontrole od roditelja. Iako jednom roditelju ne smetaju različite boje i uzorci, drugi u to ‘ne mogu ni gledati’. Ipak, osim ako je odjeća neprimjerena za vanjsko vrijeme, nema ničega lošeg u tome da se dijete samo obuče i na taj način izražava. Pored toga, ako im to dopustite to znači da ćete se boriti s manje suza, što je pobjeda i za vas i za njih! 

Odabir odjeće omogućava djeci da vježbaju motorne vještine

Kada djeca donose odluke o oblačenju, usput koriste motorne vještine. Kako se sve češće budu oblačila, tako će sve više vježbati vještine kretanja i usmjeravanja svojih ruka i noga. Pored toga, susrest će se s kopčama, dugmadima, feršlusima i slično. Tu je i pravilno navlačenje nogavica, izvrtanje rukava i slično, što nije nimalo lagan zadatak za vaše mališane. Ako se dijete uspješno i pravilno obuče, pohvalite ga. Isto se može reći i za balansiranje i uparivanje boja. Što se dijete bude više samo oblačilo, bolje će učiti balansirati svoje stajanje dok navlači pantale. 

Povećava se njihovo samopouzdanje 

Iako je za roditelje lakše da odaberu odjeću za djecu, to im ne pomaže da sami nauče neke stvari. Što više stvari djeca rade uspješno, to će im samopouzdanje biti veće. 

Kada se djeca sama oblače, tada se osjećaju kompetentno i samouvjereno. Oni će, shodno tome, biti spremni da probaju nove stvari i nastave graditi vještine, jer ne samo da vjeruju u sebe, već će im vjerovati i roditelji. 

Izražavaju svoju kreativnu stranu

Odabir svakodnevnog izgleda omogućava im da se izražavaju, a kad se to desi, djeca se osjećaju ugodno u svojoj koži i pokazuju svoju kreativnost. Djeca tako mogu pokazati svoje misli, osjećanja i karakter. 

Oblačenje je jedan od najlakših načina za to zbog svih boja, uzoraka i materijala. Ako se djetetu dopusti da se samo oblači svaki dan, ona uče da postanu neovisna. S obzirom da je cilj svakog roditelja da njegovo dijete postane neovisno prije nego što ode u svijet, ovo je jedan od prvih načina da im pomogne. 

Kada djeca biraju svoju odjeću, neovisnost se razvija na više načina, a to je zato što je odabir odjeće jedan korak na putovanju do neovisnosti. Tada moraju proći osjećaj frustracije pri oblačenju, donijeti odluku šta obući i tako se izraziti. 

Kada se svi ovi faktori spoje, mališani postižu neovisnost. I dok izbor odjeće možda uopšte nije ono što bi roditelji odabrali, činjenica da mališanima nije bila potrebna pomoć znači da su mališani sposobni da sami rade i druge životne vještine.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave