Zašto su vitamini značajni tokom zimskog perioda? 

Sunce se polako odmiče a temperature opadaju, nema sumnje da je zima na putu.

Ovo je doba godine kada dani postaju kraći, tijela su manje izložena suncu a noći su mračnije. U toku ove sezone tijelo treba izbjegavati stres i napor imunološkog sistema. 

Zdrava ishrana u toku zime je nešto poput unutrašnjeg sloja tijela koji štiti od prehlada i gripa. Postoje određeni vitamini i nutrijenti koje biste trebali uključiti u ishranu da biste pripremili tijelo za oštru zimu. Povećajte unos nutritivne hrane poput oraha, suhog voća, korijenskog povrća i ulja sjemenki.

Vitamini

Vitamini D, C, A, E i B12 veoma su važni za reguliranje imunološkog sistema i sprječavaju suhoću kože. Ovi vitamini također poboljšavaju vaše raspoloženje. 

D vitamin

Nedostatak D vitamina nije rijedak. Naši tijelo pravi D vitamin kad se izlaže suncu. U toku zime nivoi opadaju, a D vitamin nam treba da bismo apsorbirali kalcij u kostima. Njegov nedostatak povezuje se s problemima sa snom, depresijom, bolom u zglobovima i lošim imunitetom. Vitamin D pomaže u regulaciji imunološkog sistema, podstiče razvoj ćelija, apsorbuje sve esencijalne hranljive materije i poboljšava životne funkcije sprječavanjem raznih bolesti.

C vitamin

Tokom hladne sezone lista virusnih infekcija poput prehlade, gripa i sinusa se nastavlja. Vitamin C je esencijalni nutrijent koji jača vaš imuni sistem. Vaše tijelo ne može sintetizirati ovaj vitamin pa ga morate unositi ishranom. Izvori vitamina C su agrumi, bobičasto voće, krompir, paprika, brokoli, paradajz i lisnato povrće.

Vitamin C je ključan za metabolizam proteina i pomaže u stvaranju antitijela za zaštitu od bolesti. Aktivira proizvodnju kolagena za izgradnju vezivnog tkiva. Ovaj vitamin rastvorljiv u vodi poznat je i kao askorbinska kiselina, djeluje kao antioksidans i štiti vaš imuni sistem od oštećenja.

Omega-3

U oštrim zimskim uslovima, mnogi ljudi doživljavaju sezonski afektivni poremećaj koji se zove zimski bluz. Ova sezonska depresija je posljedica nedostatka svjetlosti tokom zimskih dana.  Zbog toga bi trebalo da vodite računa o unosu omega-3 koji podržavaj vaše mentalno zdravlje. Prisustvo vitamina D u omega-3 masnim kiselinama rješava sve vaše probleme uzrokovane ograničenom sunčevom svjetlošću.

Omega-3 suplementi su riblje ulje i krilovo ulje. 

Dobar izbor za jačanje imuniteta je Pediakid Multivitamin. Namijenjen je za djecu sa oslabljenim imuniteto i djecu izloženoj psiho-fizičkom naporu ( sport, škola..) Stimulira imunitet i vitalnost beba i djece. Za djecu od 6️ mjeseci!

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave