Zašto su važni ginekolog i genetičar u samom procesu genetičkog testiranja za trudnice koji se zove NATIVA test – NIPT?

NATIVA test je neinvazivni prenatalni test namijenjen svim trudnicama već od 10-te sedmice trudnoće. Analizom fetalne DNK koja se nalazi u krvotoku svake trudnice je moguće uraditi 99,9% pouzdanu analizu strukture i broja svih hromosoma bebe. Fetalna DNK je prisutna u krvotoku trudnice već od 7. sedmice trudnoće pa sve do kraja trudnoće. NATIVA test koristeći novu generciju Illumina tehnologije analizira sve hromosome više od konvencionalnog NIPT-a.

Za pravilnu primjenu prenatalnog testa u kliničke svrhe postoje jasno definisane smjernice i preporuke u svim zemljama svijeta.

Preporuka jasno kaže: Neinvazivni prenatalni test NIPT treba raditi isključivo uz preporuke ljekara i genetičara.

Važno je naglasiti da je u ovoj godini čak i Američka agencija za lijekove i hranu FDA objavila svoj zvaničan stav te ponovila preporuke kako se treba primjenjivati neinvazivni prenatalni test – NIPT.

Jasno su definisane preporuke za trudnice i ljekare:

  • FDA preporučuje da trudnice razgovaraju o prednostima i rizicima NIPT testova sa genetičkim savjetnikom ili zdravstvenim radnicima (ljekarima) prije nego što odluče da se testiraju.
  • Trudnice takođe treba da razgovaraju o rezultatima NIPT testova sa genetičkim savjetnikom ili zdravstvenim radnikom prije nego što donesu bilo kakvu odluku o svojoj trudnoći.
  • Kada Vam ljekar preporuči NIPT test, on se vodi posljednjim smjernicama Američkog koledža opstetičara i ginekologa (ACOG), Društva za fetalnu medicinu (SMFM) i Američkog koledža za medicinsku genetiku i genomiku (ACMG) kako bi Vam dali jasnu smjernicu i uputili na pravu adresu.                                                                             U augustu 2020. godine Američki koledž ginekologa i obstetičara je objavio set smjernica, preporučujući da se skrining na prenatalne aneuploidije nudi svim trudnicama bez obzira na njihovu dob ili druge faktore rizika. Iako postoje tradicionalni double i triple testovi, to su skrining testovi i nemaju visoku tačnost i pouzdanost kao NIPT testovi.

Svako odstupanje od primjene smjernica dovodi do nepravilne primjene NIPT testa i izlaganja trudnice anksioznosti.

NATIVA jedina posjeduje stručni tim genetičara sa dugogodišnjim iskustvom u savjetovanju prenatalne dijagnostike u saradnji sa certifikovanim genetičkim savjetnicima iz Amerike i Europe.

Uvijek ste dobrodošli na besplatno genetičko savjetovanje koje možete zakazati putem NATIVA stranice (NATIVA) ili na brojeve telefona 061/940-874 i 066/714-374.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave