Zašto su septembarske bebe posebne

Vjerovatno će biti uspješni u školi

Studija objavljena u Nacionalnom birou za ekonomska istraživanja pokazala je da djeca rođena ovog mjeseca imaju bolje uspjehe u školi. To nema nikakve veze s biologijom i ima veze s tim kako mi kao društvo pravimo školski kalendar.

U suštini, ako ste rođeni ovog mjeseca, vjerovatno ćete biti jedno od najstarije djece u svom razredu, a to je dobro za akademski uspjeh, jer kada ste u vrtiću, 11 mjeseci može napraviti veliku razliku.

Vjerovatno će i oni biti dobri u sportu

Učenje nije jedina prednost septembarskog rođendana. Istraživanja sugerišu da će rođenje u ovo doba godine povećati i vjerovatnoću da će djeca uspjeti na sportskom igralištu.

Djeca rođena na sjevernoj hemisferi, ona rođena u jesen imaju nešto veću koštanu i mišićnu masu. Počinju s više mišića, ranije postaju aktivni, i prije se uključuju u atletiku. To postaje pozitivan ciklus.

Prethodne studije na tu temu ukazuju na to da sportovi ukazuju na to da vitamin D koje bebe dobiju dok su još u maternici može biti faktor njihovog budućeg sportskog uspjeha.

Manja je vjerovatnoća da će razviti bipolarni poremećaj

Prema istraživanju iz 2012. objavljenom u časopisu PLOS One, bebe u septembru imaju nižu stopu bipolarnog poremećaja u odrasloj dobi. Ponovo se smatra da je prenatalni vitamin D faktor, ali istraživači ne znaju tačno šta uzrokuje ovaj zaštitni faktor, samo znaju da ga imaju bebe rođene ovog mjeseca.

Imaju najpopularniji rođendanski mjesec

Trend je otkrio novinar podataka Matt Stiles, koji je pročešljao statistiku rođenja iz SAD -a Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku i SAD Uprava za socijalno osiguranje prikupljala je podatke između 1994. i 2014. Utvrdio je da je, statistički gledano, sredina septembra najpopularnije vrijeme za rađanje-daleko.

Prema Stilesu, najčešći američki rođendani su 9., 19. i 12. septembra.

Vjerovatno neće biti veliki (ili vrlo mali) pri rođenju

Istraživanja sugerišu da bebe u septembru neće biti najveće pri rođenju, ali neće biti ni najmanje (to je rezervisano za zimske bebe).

Manja je vjerovatnoća da će upasti u nevolje

Ista studija koja je pokazala da će bebe u septembru vjerovatno dobro proći u školi također je otkrila da je manja vjerovatnoća da će imati problema sa zakonom od svojih prijatelja rođenih u augustu, dok je veća vjerovatnoća da će upisati fakultet.

“Stariji uzrast pri upisu u školu povećava uspješnost djece na fakultetu i smanjuje vjerovatnoću da budu zatvoreni zbog maloljetničkog kriminala”, primjećuju autori studije “Školsko doba i kognitivni razvoj”

Zvuči kao da je septembar odličan mjesec za rođendan. Nije ni čudo što je toliko popularan.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave