Zašto su refleksi kod beba značajni? – Babinski refleks

Možda ste primijetili da je vaše novorođenče smiješno malo stvorenje s nekoliko urođenih refleksa. Na primjer, ako dodirnete ugao usta novorođenčeta, često će se okrenuti desno prema vama, tražeći hranu – bez obzira jeste li spremni hraniti ih ili ne. Ovo je samo jedan od mnogih refleksa s kojim se rodila vaša beba, a koji ostaje prisutan prvih nekoliko mjeseci, pa sve do prve dvije godine života.

Jedan od najfascinantnijih refleksa je Babinski refleks, odnosno plantarni refleks, koji se stimuliše dodirom pete djetetovog stopala. Ako nježno pomilujete petu novorođenčeta, vjerovatno ćete primijetiti da se njihov palac proteže prema gore, a ostatak nožnih prstiju se širi.

Šta je Babinski refleks?

Babinski refleks je dobio ime po neurologu Josephu Babinskom, koji je prvi put opisao ovaj refleks 1896. godine. Babinski refleks se ponekad naziva i plantarni refleks, ekstenzorski plantarni refleks ili Babinski znak. Od ovog otkrića, ispitivanje Babinski refleksa postalo je uobičajeni dio pregleda beba širom svijeta. Jednostavno se može testirati na novorođenčetu jednostavnim stimulisanjem pete stopala.

Znakovi zdravog Babinski refleksa

Vaš će doktor testirati Babinski refleks vaše bebe kad se dijete rodi i na nekim ili svim pregledima u wellnessu. Oni će testirati Babinski refleks zajedno s nekoliko drugih normalnih refleksa novorođenčeta.

Pregled refleksa novorođenčadi

Neki od ostalih refleksa novorođenčeta koje će doktor testirati uključuju:

Korijenski refleks

Ovo je jedan od refleksa koji ima veze sa hranjenjem. Kad se bebin obraz ili ugao usana pomiluje ili dodirne, beba će pomaknuti glavu prema podražaju. Korijenski refleks pomaže vašoj bebi da se zakači za dojku ili bočicu i obično ga preraste za četiri mjeseca.

Moro refleks

Moro refleks se često naziva i „refleksom zaprepašćenja“. Svaki iznenadni ili glasni zvuk može pokrenuti ovaj refleks kod vaše bebe. Vaša će beba zaprepastiti, ispružiti glavu unazad, podići ruke i noge u zrak, plakati, a zatim sklopiti ruke i noge. Moro refleks se obično prerasta za četiri mjeseca.

Refleks koraka

Ako bebu držite uspravno na čvrstoj površini, mogli biste primijetiti da beba počinje praviti nekoliko koraka. Prilično je nevjerovatno, ali ne znači da je vaše novorođenče spremno za hodanje. To je samo refleks, ali neki stručnjaci vjeruju da priprema vašeg mališana za buduće avanture u šetnji. Ovaj refleks obično preraste sa dva mjeseca.

Refleks sisanja

Još jedan refleks koji pomaže u hranjenju, refleks sisanja stimuliše se svaki put kad djetetu stavite predmet u usta. Bilo da je to dojka, bočica, duda ili čak i vaš prst, vaša će beba početi sisati. Refleks sisanja počinje se stvarati čak i prije nego što se vaše dijete rodi – oko 32. sedmice trudnoće – zbog čega će bebe često sisati prste u maternici.

Refleks hvatanja

Stopala vaše bebe nisu jedini udovi koji refleksnom reakcijom reagiraju na podražaje. I bebine ruke to rade. Nazvan “refleksom hvatanja”, ako dodirnete dlan novorođenčeta, primijetit ćete da će vas njihovi prsti uhvatiti za ruku. Ovaj refleks obično prerastu za 5 ili 6 mjeseci.

Kako testirati Babinski refleks

Da bi testirao Babinski refleks vaše bebe, vaš će doktor pomilovati petu djetetovog stopala. Upotrijebit će prst ili nježni alat poput refleksnog čekića. Obično započinju na peti stopala vaše bebe i idu prema gore.

Jednom kada se stopalo stimuliše:

  • Bebin nožni palac ispružit će se prema gore
  • Ostatak djetetovih prstiju na nogama će se raširiti

Kada nestane?

Babinski refleks vaše bebe najjači je u prvih devet mjeseci i obično će se smanjiti do 12. mjeseca. Normalno je da vaša beba ima Babinski refleks do druge godine života.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave