Zašto stalni zubi kod djece izgledaju žuti?

S obzirom na to da je caklina prozirna lako se vidi šta je ispod površine. I kod stalnih i kod mliječnih zuba to je dentin.

Otprilike između 5. i 7. godine djeci počnu ispadati mliječni zubi i počnu rasti stalni zubi. Kad se to desi, zubi ne samo da postaju veći od prethodnih zuba, već izgledaju i kao da imaju žućkastiju boju. Roditelji se često pitaju zbog čega se to dešava i zbog toga su zabrinati. Ali žuta boja nije razlog za brigu i ona će se vremenom polako povlačiti.

Roditelji često uoče kako mliječni i trajni zubi izgledaju drugačije. Ne samo da su mliječni zubi bjelji od stalnih, već su i glađi. To se dešava zato što su stalni zubi veći od mliječnih i teže im je izaći na površinu. Zbog toga mogu izgledati zupčastije, ali će to vremenom nestati kao i žuta nijansa. Evo zašto stalni zubi kod djece izgledaju žuto. 

Cute baby with bottle of water indoors

Stalni zubi imaju više dentina

Zbog svoje veličine i korijena zuba koji je kod mliječnih manji nego kod stalnih oni sadrže manje dentina i zbog toga boja zuba izgleda bijelja u odnosu na žutu boju stalnih zuba. 

Drugi sloj zuba direktno ispod cakline je dentin. Ako se caklina počne skidati zub postaje osjetljiv jer je dentin izložen, pogotovo ako se konzumira nešto kiselo, vruće ili hladno. Dentin zuba je žute boje i s obzirom da su stalni zubi veći od mliječnih izgledat će više žuto. Ali kako zub sazrijeva ta će boja polako postajati bjelja i usta će dobiti ujednačeniju boju. 

Caklina je prozirnija na trajnim zubima

S obzirom da je caklina prozirna lako se vidi šta je ispod površine. I kod stalnih i kod mliječnih zuba to je dentin. Ali caklina nije ista i na stalnim i na mliječnim zubima. 

Caklina je deblja na mliječnim zubima. Iako se u mliječnom zubu nalazi dentin, manje ga je nego u stalnom zubu i s obzirom da je dentina mnogo više u stalnom zubu on je izraženiji zbog čega i stalni zub izgleda žuće. 

Zubima treba vremena da se kalcifikuju

Kada stalni zubi počnu rasti caklina je čvrsta a dentin netaknut. Međutim, caklina vremenom može i uglavnom hoće oslabiti. Kad se to zub se počne kalcifikovati.

Zavisno od onoga što jedemo i pijemo, te koliko grubo peremo zube, caklina zuba može postati manje robusna. Kad se to desi, dijelovi zuba se počnu kalcifikovati, a to može trajati mjesecima. Kako se zubi kalcifikuju, njihova žuta boja prelazi u bijelu. Kao takvi, zubi će polako pretvarati žutu boju dentina u svjetliju, bijelu boju. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave