Zašto se bebe smiju u snu

Smijanje u snu relativno je česta pojava. Često se može vidjeti kod beba, a generalno je bezazlena pojava. U rijetkim slučajevima to može biti znak neurološkog problema.

Zbog čega se bebe smiju u snu?

Nije potpuno jasno zbog čega se bebe smiju u snu. Ne znamo pouzdano sanjaju li bebe, iako doživljavaju ekvivalent REM spavanja koji se naziva aktivno spavanje.

Budući da je nemoguće zaista znati sanjaju li bebe, vjeruje se da kada se bebe smiju u snu, to je često refleks, a ne odgovor na san koji sanjaju. Na primjer, mnogi istraživači primjećuju da se bebe mogu trzati ili nasmiješiti u snu tokom aktivnog sna.

Kada bebe prolaze kroz ovu vrstu sna, njihova tijela mogu se nehotično kretati. Ovi nehotični pokreti mogu doprinijeti osmijehu i smijehu beba u to vrijeme.

U vrlo rijetkim slučajevima postoje vrste napadaja koji se mogu javiti kod novorođenčadi koji uzrokuju epizode nekontroliranog hihotanja, nazvani gelastični napadi. To su kratki napadi, koji traju oko 10 do 20 sekundi, a mogu početi u dojenačkoj dobi oko 10 mjeseci. Mogu se dogoditi dok beba zaspi, ili dok spavaju, a mogu ih probuditi.

Ako primijetite da se to događa redovno, više puta dnevno i praćeno praznim pogledom, ili ako se to dogodi uz neobične tjelesne pokrete ili migoljenje, obratite se svom pedijatru.

Dijagnostifikovanje ovog stanja može biti nezgodno, a doktor će željeti znati više o situaciji i možda pokrenuti neke dijagnostičke testove kako bi bio siguran u to što se događa.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave