Zašto pada imunitet u trudnoći?

Kako imunološki sistem ne bi shvatio plod kao prijetnju organizmu, u perifernoj krvi majke inhibiraju se limfociti zaduženi za imunološki odgovor organizma. Inaktivacijom limfocita dolazi do pada imuniteta, koji se zadržava do kraja prvog trimestra trudnoće. Imunitet varira pod utjecajem organskih sistema, pa u drugom  trimestru raste, a pred kraj turdnoće ponovo pada kako bi se omogućio fiziološki porod.

Kako ojačati imunitet u trudnoći?

1 preporuka: SAN

Tijelo se tokom sna regenerira. Važno je odvojiti vrijeme za kvalitetan san, pa čak uvesti i popodnevni san u svoju rutinu kako bi organizam ostao svjež i odmoran.

2 preporuka: ZDRAVA ISHRANA

Trudnica ne bi trebala jesti za dvoje, dnevni unos kalorija treba biti povećan za 200-300 kcal. Brzi tempo i način života onemogućava redovnu, zdravu i uravnoteženu prehranu, koja je važna naročito u trudnoći i periodu dojenja. Dovoljan unos tekućine spriječit će dehidraciju i tegobe poput glavobolje, zatvora i ostalih uobičajenih pritužbi u trudnoći.

Vaši hormoni traže vitamine i minerale, štitna žlijezda zahtjeva njihov povećan unos, mišići traže proiteine više nego ranije. Grickalice poput orašastih plodova i bobičastog voća su najbolji izbor za period koji dolazi, jer pomažu i u odbrani od virusa. Lična higijena redovnog i temeljitog pranja ruku zaštiti će vas od virusa i bakterija u kontaktu sa mikroorgnizmima sa kojima se morate izboriti.

3 preporuka: BORAVAK NA OTVORENOM

Dolazi proljeće, što više vremena na svježem zraku, prikupljanje vitamina D, lagane sportske aktivnosti i šetnje, dat će vašem organizmu posebnu energiju.

Suplementacija vitaminima i mineralima kao dodatak na uravnoteženu ishranu, od same pripreme, tokom trudnoće i perioda dojenja, bit će važna podrška vašem organizmu za pravilan neurološki razvoj ploda, zdrav tok trudnoće i sretan period dojenja.

 

Pregnatol Multi + Active Folate sadrži 20 nutritijenata, pažljivo odabranih i prilagođenih povećanim potrebama tokom trudnoće i perioda dojenja. Namjenjen je trudnicama i dojiljama, a primjena se savjetuje tokom cijele trudnoće i perioda dojenja. 

Prirodni i aktivni oblici vitamina B12

U proizvodu Pregnatol Multi + Active Folate nalaze se dva prirodna, aktivna oblika vitamina B12 – metilkobalamin i adenozilkobalamin. Oni se prirodno nalaze u organizmu. Imaju važnu ulogu u produkciji energije i doprinose normalnoj funkciji nervnog sistema i normalnom metabolizmu aminokiseline homocisteina. Ovo su aktivni oblici vitamina B12 i zato ih organizam odmah i potpuno koristi bez ikakvog štetnog oslobađanja molekula. 

12 vitamina i 7 minerala

Trudnoća je period u kome je veoma važan normalan energetski metabolizam. Magnezijum, željezo, bakar, jod i vitamini C, B1, B2, B3, B5, B6, B7 i B12 doprinose održavanju normalnog energetskog metabolizma.

Holin (Vitamina B4)

U trudnoći je važna podrška za protok krvi kroz placentu, normalan razvoj centralnog nervnog sistema fetusa, razvoj memorije i intelektualnih sposobnosti.

Trudnoća je važno vrijeme. Vrijeme za brigu o sebi, svom zdravlju, zadovoljstvu i sreći. Vrijeme za radosno iščekivanje i detljno planiranje. Obezbijedite sebi dobar imunitet u trudnoći i u periodu dojenja. Posvećujući se sebi, mama brine i o svojoj bebi. Zato smo za vas pripremili ono što je važno za zdravu trudnoću i bezbrižan period dojenja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave