Zašto novorođenčad toliko plaču?

Zašto novorođenčad toliko plaču?

To je jedini način ovako malih beba da komuniciraju i kažu da im nešto treba. I jedini način da kontrolišu okolinu, također.

Novonastali roditelji mogu se iznenaditi količinom plača svoje bebe. Može biti pomalo i zabrinjavajuće, jer je ponekad teško uočiti razlog. Ali važno je biti siguran da je ova vrsta plača sasvim normalna i da će nestati s vremenom.

Zašto novorođenčad plaču?

Sve novorođene bebe plaču i to će često raditi prvih 6-8 sedmica. Kad razmislite o tome, to je jedini način ovako malih beba da komuniciraju i kažu da im nešto treba. I jedini način da kontrolišu okolinu, također. I iako stisnu lice i izgledaju kao da ih nešto boli, vaša beba najviše plače jer je to način da se izrazi.

Vjeruje se da sve bebe imaju drugačiji temperament i reakciju na okolinu. To će se promijeniti kako budu starili, ali ne zaboravite da bebu ne možete razmaziti prvih 6 mjeseci, tako što ćete odgovoriti brzo na svaki plač. Zapravo, ovo je dobar način da smanjite periode plača i pomoći ćete im da nauče da su u sigurnoj okolini.

Kada plaču bebe?

Iako plaču kada im nešto treba, intenzitet i učestalost može se pojačati uvečer. Vjeruje se da je ovo uopšteno reagovanje na umor s obzirom da će vaša beba vjerovatno biti budna kad i vi.

Sjetite se da je ovo sasvim novo iskustvo za vašu bebu, pa mogu postati razdražljive vrlo brzo.

Šta mi beba pokušava reći?

Vaša beba bi vam mogla pokušavati reći mnogo toga, ili bi mogla plakati jer se tako u trenutku osjeća. Proizvođenje zvukova i mahanje rukama i nogama je vjerovatno sve što mogu kontrolisati u tom trenutku, pa probajte da to vidite iz njihove perspektive.

Ipak, razlog je vjerovatno funkcionalne prirode, indikator neudobnosti. Neki od razloga zašto vaša beba plače mogu biti:

  • Glad
  • Puštanje „vjetra“ ili stolica
  • Visoka ili niska temperatura
  • Potreba da podrigne
  • Prljava pelena
  • Želi pažnju i ljubav
  • Umor
  • Potreba da se izrazi

I u rjeđim slučajevima:

  • Bol ili bolest.

Šta mogu uraditi?

Prvo, nemojte paničiti. Većina beba u prosjeku plače do 3 sata dnevno. Ponekad plaču bez razloga, i bez obzira šta uradite, ne možete ih zaustaviti. Ovo se nekad smatra grčevima u stomaku, ali postoje načini da se nosite s ovom vrstom plača.

Vaše ponašanje prema djetetu koje plače, pogotovo ako je prvo dijete, je također veoma bitno. Probajte ne izgubiti strpljenje; ako se osjećate isfrustrirano ili razočarano radi neutješne bebe, izađite iz sobe na par momenata, ili to podijelite s porodicom ili prijateljem.

Uz ljubav, pozornost i mnogo strpljenja, moći ćete izdržati plač zajedno, u roku od 6 do 8 sedmica, nakon čega ćete doći do trenutka kada ćete moći razumjeti potrebe vaše bebe. Ako se plač nastavi i bude intenzivan, nešto drugo bi mogli biti u pitanju, pa kontaktirajte svog pedijatra, doktora ili babicu.

Ne zaboravite da ako ostanete smireni, smijete se i imate opušten ton glasa, vaša beba će to vjerovatno osjetiti. Vjerujte da će plakati manje kako odrastaju i veoma brzo će vam biti lahko da ih razumijete (donekle!).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave