Zašto je željezo bitno u trudnoći?

Jedna od najbitnijih promjena u tijelu žene dok je trudna je povećanje volumena krvi.

Zbog toga trudnice trebaju konzumirati dovoljnu količinu hrane bogate željezom. Željezo je bitno jer je uključeno u proizvodnju hemoglobina, što je u zamjenu uključeno u provođenje kisika kroz tijelo, ali i do bebe. Nedostatak željeza može biti veoma problematičan. 

Ako osjetite simptome poput umora, plitkog disanja (fali vam zraka), vrtoglavice – to bi moglo značiti da vam treba željeza. 

Vaša ishrana mora biti puna hrane koja je bogata željezom. Ako želite unijeti željezo, možete ga naći u raznim izvorima, a neki od najboljih su: jetra, goveđe srce, divljač, sardine, mljevena govedina ili ćuretina, školjke, janjetina, pileći bataci i pileća prsa. 

Naša tijela lakše upijaju životinjske izvore željeza od biljnih izvora. Konzumiranje ove vrste hrane, zajedno s C vitaminom, može povećati unos željeza.

Ako ne uzimate dovoljno željeza u trudnoći, može doći do anemije. Veliki nedostatak željeza koji je uzrokovao anemiju povećava rizik prijevremenog poroda (prije 37 punih sedmica). Također se povezuje s niskom težinom bebe pri porodu i postporođajnom depresijom. Neka proučavanja pokazala su povećan rizik od smrti novorođenčeta netom prije ili odmah poslije poroda. 

Koji su simptomi anemije zbog nedostatka željeza u trudnoći?

  • Umor
  • Slabost
  • Vrtoglavica 
  • Glavobolja 
  • Blijeda ili žućkasta koža
  • Plitko disanje 
  • Potreba za žvakanjem leda 

Kod težih oblika simptomi mogu biti:

  • Ubrzan rad srca 
  • Nizak krvni pritisak 
  • Poteškoće s koncentrisanjem 

Ako ne uzimate dovoljno željeza, moguće je da će vam se preporučiti suplementi željeza. 

Dakle, vrlo je bitno da trudnice uzimaju dovoljno željeza. Majke koje su anemične obično piju suplemente željeza. Za više informacija i o tome koju hranu vi smijete konzumirati savjetujemo da popričate s babicom ili doktorom. 

Ferrosal je oralna suspenzija koja se preporučuje kod manjka željeza. Željezo je neophodno za dobro zdravlje, važan je nutrijent za ljudski život, a nedostatak željeza može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Željezo doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, te normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina. Jača otpornost organizma i poboljšava koncentraciju. Željezo koje ulazi u sastav Ferrosal oralne suspenzije nije u jonskom obliku, već tek pod uticajem želučane kiseline u gastrointestinalnom traktu, prelazi u joniziranu formu (Fe 2+), te kao takvo odlazi u krvotok, stoga ne zahtijeva upotrebu vitamina C u kombinaciji.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave