Zašto je važno preventivno jačanje imuniteta kod djece?

Zdravlje djeteta uvijek je od najveće važnosti za roditelje. Kvalitet dječjeg života direktno je povezano s imunitetom, dobrim zdravljem i fizičkim mogućnostima.

Ojačavanje obrambenog sistema tijela može se raditi još od djetinjstva. 

Prvi kontakt s antigenima dešava se u toku rođenja 

Imunitet se počne razvijati odmah pri porodu, zbog čega doktori obično preporučuju porod prirodnim putem. Dijete prolazi kroz porođajni kanal i u toku tog procesa dolazi u kontakt s antigenima. U toku prvih nekoliko mjeseci, bebe ima antitijela koja je dobila od majke. Antitijela se kod djece pretvaraju u antigene nakon što dođu u bliski kontakt s njima. Još jedan primjer je dojenje. Djeca koja su rođena putem carskog reza sklonija su patnji od alergija zbog toga što je njihov probavni trakt koloniziran laktobacilima sa zakašnjenjem. 

Imunološki sistem gradi antitijela za razne virusne bolesti 

Veliki prekret u razvoju imunološkog sistema djeteta je polazak u školu. U toku ovog vremena, djeca se susreću s novim bolestima koje kod kuće ne bi srela. Djeca su sklonija bolestima, ali to ne mora uvijek biti slučaj. Tijelo može graditi antitijela na bolesti virusne prirode poput ospica, sprječavajući da se jave kasnije u životu. Iz tog je razloga važno da dijete ima ospice što prije. S druge strane, sezonske prehlade dolaze sezonama i tijelo nije u mogućnosti da stvori antitijela protiv njih. Prvorođena djeca ili djeca jedinci skloniji su bolestima kako odrastaju u okruženju zatvorenog kruga. 

Da bi ojačali imunitet djece preporučuje se uzimanje dodatak ishrani koji jačaju imunitet djece. Takav jedan proizvod na naše tržištu je PEDIAKID® Immuno-Fort sirup. PEDIAKID ® Immuno-Fort  kombinuje ekstrakte prirodnih aktivnih sastojaka za održavanje otpornosti organizma. Ovaj sirup je idealan tokom sezonskih promjena i u zimskom periodu, PEDIAKID® Immuno-Fort je bogat bakrom i vitaminom C koji sudjeluju u imunološkoj funkciji. Sadrži i ehinaceju, ginseng, bobice divlje ruže koje sudjeluju u prirodnoj odbrani organizma. Mogu ga uzimati djeca nakon navršene prve godine.  

Dijete koje je često bolesno treba stručnu pomoć 

Ako je dijete bolesno svakog mjeseca, a bolesti traju sedmicu ili više, moguće je da je u pitanju imunološki poremećaj. U većini slučajevima, pedijatar će preporučiti imunološki pregled. U slučaju da su djeca bolesna 6 ili 8 puta godišnje, a pri tom moraju biti odvojena od drugih, moguće je pomoći imunostimulacijom. Pod standardnim uslovima, nije neophodno koristiti takve lijekove, ali za djecu koja često obolijevaju, ovo može biti dobro rješenje.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave