Zašto je važno održavati čist nosić kod beba?

Začepljenje se desi kada se višak sluzi nakupi u nosu i dišnim putevima. To je način tijela da se bori sa stranim tijelima, poput virusa ili zagađivača zraka. Začepljenje znači da dolazi do začepljenog nosa bebe, beba diše glasno i ne može nesmetano jesti.

Blago začepljenje je normalno i nije briga. Bebama treba dodatna pomoć da se riješe začepljenja jer su njihova pluća još uvijek nesazrela, a dišni putevi su im jako mali. Važno je čistiti im nos da bi beba mogla lakše disati i da bi joj bilo ugodnije kako bi mogla jesti. Ako beba ima začepljen nos, možda diše brže nego inače. Ali bebe često dišu brzo. U prosjeku beba udahne 40 puta u minuti, dok odrasle osobe udahnu 12 do 20 puta.

Međutim, ako beba udiše više od 60 puta u minuti ili se čini kao da jedva udiše, odmah je odvedite u ambulantu. 

Dojenje 

Možete znati da li se beba dobro hrani ako redovno mokri u pelene. Manje bebe trebale bi mokriti pelenu barem svakih 6 sati. Ako je beba bolesna ili ne jede dobro, može doći do dehidracije kada je važno hitno je odvesti u doktora.

 

Njega

Nažalost za česte viruse nema lijekova. Ako beba ima blaži virus važno je da je njegujete. Učinite da joj bude ugodno u tomu i držite se rutine, redovno je hranite i omogućite ugodan san. 

Kupka

Beba, koja je već u dobi kada može sjediti, mogla bi uživati u toploj kupki. Vrijeme igranja može joj odvući pozornost od neugodnosti a topla voda može pomoći kod odčepljivanja nosa. 

Ovlaživač zraka i para 

Uključite ovlaživač zraka u bebinoj sobi dok spava da bi se sluz u nosu rastvorila. Najsigurnija je hladna maglica. Ako nemate ovlaživač zraka, uključite vruću vodu u kupatilu i sjedite s bebom nekoliko minuta više puta na dan. Za redovnu toaletu nosića vaše bebe koristite Sinomarin Babies. Sinomarin Babies je 100% prirodan, klinički ispitan nazalni dekongestiv. To je hipertonična otopina morske vode (2,3 % NaCl), bogata korisnim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima). 

Sinomarin Babies ublažava začepljenost nosa (nazalnu kongestiju) i  pritisak u sinusima putem prirodnog mehanizma osmoze. Osim toga, Sinomarin Babies pomaže navlažiti i očistiti nosne šupljine, uklanja nakupljenu sluz, kraste, prašinu, druge nečistoće, alergene i infektivne tvari. Samo za primjenu u nos i dišne puteve (uz primjenu inhalatora). Svaka bočica je namijenjena samo za jednokratnu upotrebu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave