Zašto je važno njegovati bradavice tokom dojenja?

Primijetit ćete da se vaše grudi dosta mijenjaju u toku trudnoće i dojenja. Areole mogu potamniti i povećati se, a trudnički hormoni potiču rast tkiva koje stvara mlijeko i pripremaju za dojenje.

Nakon poroda, počinje proizvodnja mlijeka i grudi se počinju puniti mlijekom. Ako dojite, grudi ne zahtijevaju posebne tretmane, ali pravilna njega i higijena posebno su važni da biste se osjećali ugodnije i možda spriječili neke probleme poput infekcija ili bolnih bradavica. 

Njegovanje bradavica 

Dok dojite, zaista nema ništa posebno što biste trebali raditi, pored osnovnog održavanja higijene, nadgledanja vlažnosti kože (suha koža puca, a mokra je magnet za klice) i ‘držanja’ oka na bradavicama radi bilo kojih promjena. 

Kako se grudi pune mlijekom, primijetit ćete da rastu, postaju osjetljive i iz njih curi mlijeko. To je sve sasvim normalno i s tim se možete nositi pravilnom njegom, što će također smanjiti druge neugodnosti i pomoći kod sprječavanja infekcije. 

Za bolne bradavice možete koristiti Mustela Umirujući balzam za bradavice. Ovaj  balzam za bradavice ima certifikat o organskom porijeklu, formira vlažnu barijeru sa efektom obnavljanja na osjetljivim bradavicama i održava osjećaj prijatnosti na koži tokom dojenja:

  • Štiti osjetljive bradavice
  • Umirujeosjećaj neprijatnosti
  • Pomaže u obnavljanju bradavicanakon dojenja

Posebno formulisan za osjetljive bradavice, Umirujući balzam za bradavice štiti, umiruje i pomaže u obnavljanju kože zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji aktivnih sastojaka i sastojaka 100% prirodnog porijekla:

  • Organsko maslinovo ulje: čisto i bogato Omega-6 i 9, poznato po svojim hranljivim svojstvima.
  • Glicerinprirodnog porijekla: hidrira i štiti kožu.
  • Saharoza-laurat i saharoza-stearat: ovi emulzifikatori pružaju teksturu koja se topi i koja je prilagođena dojenju.
  • Vitamin E:antioksidans prirodnog porijekla.
  • Veganski: ne sadrži sastojke životinjskog porijekla.
  • Ne sadrži mirise.

Praktikujte adekvatnu higijenu

Perite ruke prije diranja grudi. Održavajte njihovu čistoću svakodnevnim pranjem toplom vodom ispod tuša ili u kadi. Izbjegavajte sapun na bradavicama. Sapun može uzrokovati suhu, ispucalu i iziritiranu kožu. Može ukloniti prirodna ulja iz žlijezda areola, koja ovlažuju bradavice i daju im hidratantnost. 

Često mijenjajte spužvice

Ako nosite spužvice ili pamučne loptice koje upijaju mlijeko, mijenjajte ih kad se smoče jer mogu uzrokovati pojavu klica. Suhi i čisti jastučići za grudi spriječit će bolne bradavice, drozd i mastitis.

Nosite posebno napravljeni grudnjak 

To su grudnjaci za dojenje i dojilje, ali ako ne želite možete nositi i regularni grudnjak koji nije uzak i koji vas neće stisnuti. Što se tiče tkanine, pamuk je idealan izbor je pruža vašoj koži mogućnost da diše. 

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave