Zašto je važno da mališani konzumiraju kašice od voća?

Kašice od voća pune su nutrijenata koje doprinose razvoju bebe.

Voće je drugo na piramidi hrane zajedno s povrćem. To je zato što je neophodno za dobro zdravlje. Jedan od najboljih razloga da mališanima date kašicu od voća je zato što sadrže do 95% vode. Pored toga, sadrže i vlakna povrća koja pomažu regulisanju bebinog probavnog trakta.  

Voće sadrži vitamine, minerale i jednostavne ugljikohidrate bez masti. Unošenjem kašica od voća u bebinu ishranu, pružit ćete joj dodatnu energiju, a ujedno je i navići na zdraviju hranu umjesto one koja je puna masnoća i umjetnih sladila. Pored navedenog, voćne kaše pružaju antioksidanse i mikronutrijente koji sprječavaju bolesti poput pretilosti, karcinoma i kardiovaskularne bolesti. 

Na početku kašicu možete ubaciti kao suplement mlijeku, i onda polako povećavajte količinu. 

Čak i ako beba počinje jesti kašicu oko 6 mjeseci, radi alergija neke se preporučuju više od drugih. Tako ćete i uspjeti izgraditi toleranciju bebe na svako voće. Pričekajte bar 3 dana prije nego što im date novi kašu. Ispod je vodič voća koje možete dati vašem mališanu:

  • 6 mjeseci: pipun, grožđe (bez kožice ili sjemenki), šljiva, banana, kruška, jabuka, kivi, lubenica, ananas i mango. 
  • Nakon 6 mjeseci: neki doktori preporučuju uključivanje citrusnog voća poput naranči ili mandarina, međutim, drugi preporučuju da se čeka do 12. mjeseca zbog mogućih alergijskih reakcija
  • 12 mjeseci: najčešće preporučivano voće su breskve, kajsije i mušmule, između ostalog

Neki pedijatri preporučuju uvođenje bobica nakon 1 godine, međutim ako želite biti sigurni možete sačekati 15. mjesec radi alergija. Nakon 2 godine preporučuje se uvođenje suhog voća.

Hamánek dječja hranaproizvedena je u EU pod odobrenjem Insituta za analizu hrane (University of Chemistry and Technology Prague) što dokazuje kontrolirano podrijetlo sastojaka te ispravnost proizvodnje kašica.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave