Zašto je važna zdrava tjelesna težina tokom trudnoće?

Prekomjerna tjelesna težina povećava vaše šanse za dijabetes i povišeni krvni tlak tokom trudnoće i poslije

Piše: mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić, spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizant humane reprodukcije

Mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić je FMF licencirani ginekolog za I i II trimestar trudnoće. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Specijalizaciju ginekologije i akušerstva kao i magistarski studij završila je 2014. godine također u Tuzli. Edukacije iz oblasti ultrazvučne dijagnostike obavila je u Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Zaposlena je ZU Plavoj Poliklinici, a trenutno je na subspecijalizaciji iz humane reprodukcije i liječenja neplodnosti u Mariboru.

Svi postavljaju pitanje koji je adekvatni porast tjelesne mase tijekom trudnoće. Generalno govoreći nema tačnog broja, to je individualno i ovisi o ženi. Prije trudnoće tjelesna težina, težina bebe, veličina posteljice I genetske karakteristike određuju individualno određuju težinu dobijenu tokom trudnoće. U nastavku o važnosti zdrave tjelesne težine tokom trudnoće za časopis i portal Roditelj piše mr.sci.dr. Dženita Kurtćehajić, spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizant humane reprodukcije (Plava poliklinika Tuzla).

Dobijanje na težini tokom trudnoće koristi zdravlju vaše bebe jer žene koje se pravilno hrane i dobijaju adekvatne kilograme imaju veće predispozicije da dobiju zdravu bebu. Međutim dobijanje previše ili premalo kilograma u trudnoći, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vas i vašu bebu.

Prekomjerna tjelesna težina povećava vaše šanse za dijabetes i povišeni krvni tlak tokom trudnoće i poslije. Ako ste sa prekomjernom tjelesnom težinom ostali u drugom stanju, šanse za zdravstvene probleme mogu biti još veće. Važno je naglasiti da prekomjerna tjelesna težina može prouzrokovati težak porođaj i potrebu za carskim rezom.

Dobijanje zdrave tjelesne mase pomaže vam u lakšem iznošenju trudnoće i porođaju. Također vam može olakšati povratak na normalnu težinu nakon poroda. Istraživanja pokazuju da zdravi dobitak težine može smanjiti i šanse da ćete vi ili vaše dijete kasnije imati probleme vezane za težinu.

Dobijanje na težini ide postepeno, najmanje se dobija u prvom trimestru – svega dva kilograma, a najviše i najbrže u trećem trimestru kad ćete dobijati oko 500 grama sedmično. Ako prestanete da dobijate na težini više od dvije  nedjelje, ili se gojite mnogo brže nego što je ova preporuka, obratite se vašem ljekaru.

Prosječan broj kilograma koji je normalno da se nabaci u trudnoći je 12. Žene koje su u trudnoću ušle gojazne ne bi trebalo da se ugoje više od 10 kilograma, a mršavicama doktori nekada preporučuju i do 18 dodatnih kilograma.

Obuzdajte svoju želju za hranom

Želja, čak žudnja, za hranom jedna je od najtežih stvar s kojom se treba nositi u trudnoći i naravno ona koja najviše pridonosi višku kilograma. Buđenje usred noći s željom za čokoladom, sladoledom ili keksima vjerojatno je mnogim trudnicama poznata. Ove su želje savršeno normalne i mogu se kontrolirati određenom hranom. Unos hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI) može pomoći uravnotežiti razinu glukoze u krvi i spriječiti uspone i padove energije u toku dana. Ako razina glukoze u krvi kroz dan neprestano naglo raste i snižava se, jasno je da vam je loše. Međutim, uspijete li jesti hranu koja održava stalnu razinu glukoze u krvi, osjećati ćete se odlično i biti puni nergije

Balansirana ishrana tokom trudnoće važna je za održavanje vašeg zdravlja i ishrane bebe. Nakon što  zatrudnite, povećajte dnevni unos kalorija za 300. Preporučena dnevna količina je  oko 2500 kalorija, mada to varira u odnosu na zdravlje, težinu i stepen aktivnosti trudnice. Ako čekate više od jedne bebe, dodajte onoj ishrani do prije trudnoće 600 kalorija dnevno. Nutricionista vam može sastaviti pravilan plan ishrane tokom trudnoće i tokom perioda dojenja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave