Zašto je važna hidracija u trudnoći?

Čestitamo na početku vašeg novog putovanja, podignimo čašu vode da nazdravimo!

Kao buduća majka, sada je više nego ikad bitno da budete hidrirani svaki dan, pijući 8-12 čaša vode dnevno. 

Našim tijelima prirodno treba voda da bi mogla dobro funkcionisati. Međutim, u trudnoći je voda čak duplo važnija za zdravlje majke i bebe. Mnoge su prednosti vode, pa da pogledamo koje su to. 

Prirodno prenosi nutrijente do bebe

Voda je odgovorna za prenošenje kisika i nutrijenta kroz tijelo do ćelija, tkiva i organa. Omogućava upijanje potrebnih nutrijenata, što eventualno dopire i do bebe. Dovoljna količina vode također zadržava idealni nivo amnionske tečnosti i pomaže funkciji bubrega. 

Smanjuje se rizik od infekcija i neugodnosti 

Infekcije urinarnog trakta, konstipacija i hemoroidi mogu se spriječiti hidratacijom. Voda pomaže kod razlaganja otpada i ispiranja iz bubrega, zbog čega je urin razblaženiji i zbog čega se nečistoće lakše izbacuju iz tijela. 

Pomaže sprječavanju preeklampsije

Preeklampsija se obično dešava nakon 20 sedmica trudnoće, a većina se trudnica i dalje osjeća dobro zbog čega su veoma bitni pregledi. Dovoljna količina vode pomoći će fizičkom i mentalnom zdravlju majke, kao i sprječavanju preeklampsije. Trudnica i beba proizvode više nečistoća i otpada u tijelu, zbog čega je detoksikacija još bitnija. Ova dodatna potreba za radom bubrega proizvodi veću potrebu za vodom.

Kako pomaže u toku poroda?

Voda je bitna i na kraju trudnoće. Majka može osjetiti trudove svake sekunde, a ako je u potpunosti hidrirana kada počne, onda će imati dovoljno energije za porod. Jedna od najbitnijih stavki je izbjegavanje preranog poroda. Ako ste dehidrirani, smanjuje se volumen krvi i povećava se koncentracija oksitocina. Oksitocin je prirodni hormoni koji uzrokuje kontrakciju materice, što je dobro ako ste spremni za porod i ako je stigao termin, ali nije dobro ako je bebi potrebno još nekoliko završnih sedmica da se razvije. 

Pored navedenog, voda vam može pomoći s bolovima povezanim s trudnoćom, jer sprječava dehidraciju. Smatra se da je dehidracija glavni faktor koji utječe na glavobolje, grčenje i vrtoglavice koje osjetite u trudnoći. Nekim majkama pomaže s mučninom, žgaravicom i probavnim smetnjama. 

Prolom voda je jedinstvena prirodno visokoalkalna voda, blagotvorno djeluje na Vaše zdravlje i vitalnost, flaširana bez ikakvih tretmana i dodataka, kao na izvoru, tako da omogući prirodi da pruži najveći doprinos.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave