Zašto je važan imunitet snažan

Zašto je važan imunitet snažan

  • Post Author:
  • Post Category:Novosti

CINKIĆ IMUNO – za male junake

O imunitetu slušamo i čitamo svuda, i već imamo utisak da znamo šta je, ali kada bi vas neko upitao da definišete šta je imunitet – kako biste to učinili? Da vam pomognemo… Imunitet u medicini i farmaciji je pojam kojim se označava sposobnost ljudskog organizma da se odupre napadima raznih infekcija, bolesti itd. Imunitet je najlakše prikazati kao mehanizam čiji djelovi rade i samostalno i zajedno na izgradnji i uspostavljanju barijera protiv virusa, bakterija, parazita… Cijeli taj sistem odbrane organizma jeste imuni sistem.

Naravno, naš organizam se ponaša u skladu sa onim kako se mi brinemo o njemu i reaguje na uticaje iz neposredne okoline, pa se dešava da imunitet oslabi i „padne“. To se dešava kako kod odraslih, tako i kod djece, čiji se imunitet tek formira. Tada u pomoć mogu priskočiti dijetetski suplementi – dodaci ishrani sa mineralima i vitaminima. Izdvajamo neke od njih, koji imaju višestruke funkcije u organizmu.

CINK – mineral od velike važnosti za održavanje otpornosti organizma na infekcije i bolesti.  On doprinosi normalnim funkcijama imunog i sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, te se zbog toga može koristiti i za ublažavanje simptoma i skraćenje trajanja prehlade. Pored toga, ima i važnu ulogu u formiranju kostiju pa se preporučuje u procesu razvoja skeleta kod djece.

Kad pominjemo kosti, ne možemo a da se ne sjetimo uloge koju ima VITAMIN D.  Naime, ovaj vitamin je neophodan je za resorpciju kalcijuma iz digestivnog trakta i ugradnju u kosti i zube, pa je esencijalan za rast i razvoj djece.

Najverovatnije najpoznatiji vitamin na svijetu je VITAMIN C, koji ima imunostimulatorno dejstvo, i ublažava simptome i skraćuje trajanje infekcije gornjih disajnih puteva.

VITAMIN A, pored toga što je značajan za imuni sistem, ima bitnu ulogu i za održavanje čula vida.

Novina na našem tržištu je CINKIĆ IMUNO – dodatak ishrani za djecu, u obliku tableta za žvakanje, koji sadrži sve ove elemente – i cink i vitamine A, C i D, koji zajedničkim snagama doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Ekonomično pakovanje od 60 tableta možete naći u svim apotekama, a upotreba je jednostavna: djeca od 3 do 10 godina potrebno je da sažvaću (ili otope u ustima) jednu tabletu dnevno, a djeca preko 11 godina dvije tablete, poslije obroka.