Zašto je važan D3 vitamin? 

Vjerovatno ste već prije čuli da se D vitamin još naziva sunčevim vitaminom, onim koje tijelo proizvede putem izlaganja UV zraka.

Prednosti D, tačnije D3 vitamina, idu mnogo dublje. Zapravo igra ulogu u zdravlju kostiju, jačini zuba i imunog sistema. 

Kako on funkcioniše? 

D vitamin je rastvorljiv u mastima, nutrijent je i ima ulogu hormona. Njegova glavna funkcija je da pomogne tijelu da upije i reguliše kalcij i fosfor, tako da kosti i zubi ojačaju. Također pomaže kod upijanja magnezija, koji ojačava mišiće i potpomaže funkciju živaca kao i nivoima energije. 

D vitamin poboljšava i imuni sistem, inhibiranjem proizvodnje upalnih citokina, molekula koji signaliziraju upalu.

Dva su glavna tipa D vitamina, D2 i D3 vitamin. D2 se prirodno nalazi u nekim biljkama, dok se D nalazi u nekim životinjama i u ljudskoj koži kad se izlaže suncu. 

D3 se smatra jačim oblikom vitamina jer se pokazalo da diže nivoe duže i više od D2. 

Također je veoma bitan za sveukupno zdravlje. Uključen je u mnoge procese metabolizma, dok naučnici nastavljaju istraživati njegovu ulogu u bolestima srca, dijabetesu, depresiji i multiploj sklerozi.

Jače kosti 

Nedostatak D vitamina, posebno kod starijih osoba, povećava rizik od fraktura i stvara sveukupno slabije i mekanije kosti. To uzrokuje deformitete, bol i napade zbog niskih nivoa kalcija u krvi, grčeve u mišićima i dentalne abnormalnosti. Nedostatak D vitamina također povećava rizik od osteoporoze. 

Jači mišići 

Iako je potrebno još istraživanja, neke su studije pronašle da se visoki nivoi D vitamina povezuju s poboljšanom snagom. 

Poboljšan imunitet

Zbog mogućnosti regulisanja proizvodnje upalnih citokina, D vitamin pomaže imunom sistemu da pobijedi bakterijske i virusne infekcije poput pneumonije. 

Poboljšano zdravlje srca

Nedostatak D vitamina povezano je sa srčanom bolešću i mortalitetom zbog kardiovaskularnih bolesti, prema nekim istraživanjima. 

Bolje raspoloženje 

Nizak nivo D vitamina naučno se povezao s depresijom, a ponekad se D vitamini koriste za liječenje. 

Soldevit D3 pruža optimalan unos vitamina D3 i pomaže našem organizmu tako što:

  • održava zdravlje kostiju i zuba
  • omogućava normalno funkcionisanje mišića,
  • jača imuni sistem.

SolDevit D3 dozira se lako i djeca smiju da ga koriste. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave