Zašto je omega 3 važan u trudnoći?

Klasična moderna jela, tj. brza hrana, ne sadrži ove bitne nutrijente. Nedostatak Omega 3  kod trudnica javlja se zato što fetus koristi omega 3 za razvoj svog nervnog sistema. 

Omega 3 masne kiseline vrlo su bitne i dobivaju se iz ishrane. Vrlo su bitne za razvoj fetusa, tačnije njegovog nervnog sistema i može biti bitno za tajming gestacije i porođajnu težinu. Većina trudnica ne dobiva dovoljno omega 3 masnih kiselina jer je glavni izvor tog nutrijenta za njih ograničen na dvije porcije sedmično. Da bi trudnice dobile dovoljno omega 3 masnih kiselina preporučuje ih se uzimati kroz ulje, povrća, dva obroka ribe ili kroz suplemente omega 3.

S obzirom na brigu zbog žive u mnogim ribama, trudnice bi trebale uzimati omega 3 masne kiseline iz dva obroka morske hrane sedmično, dnevno uzimati omega 3 suplemente koji sadrže EPA (eikozapentaenska masna kiselina) i DHA ili samo DHA. Uzimanje omega 6 bogatih ulja koji se nalaze u suncokretu, kukuruzu i drugom ulju pamuka trebalo bi se smanjiti na minimalno jer se pretvaraju u supstrate koji se ‘bore’ protiv omega 3. 

Trudnice bi trebale konzumirati ulja bogata omega 3 iz morskih izvora. 

  1. Uzimanje omega 3 u trudnoći može spriječiti rizik preranog poroda i pomoći kod zdravog razvoja mozga i očiju. Također može omogućiti veću mišićnu masu kod djecu u dobi do 5 godina i poboljšati mogućnost koncentrisanja u predškolskoj dobi. 
  2. Brzo se troši dok se u trudnoći razvijaju mozak i mrežnjače bebe. Omega 3 masne kiseline pomažu kod slaganja ‘kockica’ bebinog mozga i mrežnjače. Nakupljanje DHA nastavlja do druge godine, a unos DHA je vrlo bitan u toku dojenja. 
  3. Konzumiranje omega 3 u trudnoći može imati koristi za mentalno stanje majke. Neka istraživanja pokazuju poveznicu između niskog unosa DHA i EPA i visokog rizika od depresije.
  4. Iako mnogi faktori igraju ulogu, uzimanje suplemenata DHA u toku trudnoće može pozitivno utjecati na dječji rizik pretilosti u djetinjstvu. Istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da mame koje uzimaju 600mg DHA u toku trudnoće imaju djecu čija tijela imaju manje masnoće u tijelu do 5. godine. 
  5. Manje istraživanje pokazalo je kako djeca čije su majke uzimale dovoljno omega 3 imaju veću porođajnu težinu i bolju reakciju na stres. 

M.E.V. Feller® Super EPA Riblje ulje 1000 mg SGC u jednoj mekoj kapsuli sadržava 330 mg EPA i 220 mg DHA. Nezasićene masne kiseline EPA (eikosapentaenoična kiselina) i DHA (dokosaheksaenoična kiselina) pridonose normalnoj funkciji srca.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave