Zašto je Omega-3 dobar za djecu? 

Neka su istraživanja pokušala objasniti kako omega-3 suplementi mogu pozitivno utjecati na djecu u više područja. 

Omega-3 pomaže kod razvoja mozga i njegovih funkcija

Mozak najbrže raste od rođenja do 2. godine, iako razvoj nastavlja kroz djetinjstvo i adolescenciju. Preko 60% mozga sačinjeno je od masnoća, dok Omega-3 DHA masne kiseline čine oko 10-15% toga. DHA je neophodan za razvoj senzornih, percepcijskih, kognitivnih i motornih nervnih sistema. Dijelovi mozga bogati DHA-om smatraju se odgovornim za aktivnosti poput planiranja, rješavanja problema i fokusiranja. 

7 različitih ispitivanja došli su do zaključka da DHA suplementi pomažu kod performansa u školi. 

Omega-3 mogu poboljšati vještine čitanja i rješavanja matematičkih problema

Na Oxfordu istraživači su proučavali djecu kojoj su dnevno davali 600mg omega-3 4 mjeseca. Rezultati istraživanja pokazali su da je 20% djece imalo poboljšane vještine čitanja u roku od 3 sedmice. Iako su potrebna dodatna istraživanja, rezultati ukazuju da omega-3 mogu biti posebno korisni kod djece s lošim vještinama čitanja i općenitog performansa u školi.

Omega-3 može pomoći kod dječjeg sna 

Roditelji žele da se njihova djeca dobro naspavaju i da imaju kvalitetan san. Neka su istraživanja pokušala doći do zaključka da li omega-3 suplementi mogu pozitivno utjecati na san. Rezultati su pokazali da suplementi mogu biti od koristi. Loš se san uobičajeno povezuje s manjim nivoima DHA u krvi. 

Omega-3 za depresiju kod djece

Nekoliko istraživanja demonstriraju efikasnost omega-3 za depresiju kod odraslih, ali i depresija kod djece postaje sve češća. Djeci od 6-12 godina davali su se omega-3 suplementi, a rezultati su bili fantastični, od čega je većina djece koja je uzimala omega-3 suplemente imala 50% manje simptoma. Vjeruje se da omega-3 masne kiseline poboljšavaju protok krvi do mozga, što je jedan od razloga depresiji.

Omega-3 za ADHD 

Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj čest je neurorazvojni poremećaj. Standardni tretmani sa stimulansima imaju veće nuspojave i netoleranciju zbog čega je velika potražnja za alternativnim tretmanima. Istraživanja su pokazala da su se pronašli niži nivoi omega-3 u krvi ADHD pacijenata. Dosta je istraživanja sprovedeno na ovo temu koja su pokazala efikasnost masnih kiselina kod djece koja imaju ovaj poremećaj. Bitno je ove kiseline uzimati i u toku prenatalne njege. 

Omega-3 poboljšavaju vještinu učenja i ponašanje kod poremećaja koordinacije razvoja

Oxford studije istraživale su efikasnost omega-3 suplemenata na djeci s poremećajem koordinacije razvoja. Rezultati su pokazali da je bilo znatnog pomaka kod čitanja, slovkanja i ponašanja kod djece koja su uzimala omega-3 suplemente. 

Rano uzimanje omega-3 može smanjiti dječje alergije 

Ulje od ribe u suplementima ili riba u ulju mogu biti strategija za sprječavanje alergija kod novorođenčadi i djece, a pored toga neka su istraživanja pokazala da omega-3 može poboljšati imunitet i stvoriti potencijalnu zaštitu od alergija od novorođenčadi do 6 mjeseci. 

Pored svih svojih prednosti za omaga-3 se vjeruje da može smanjiti respiratorne bolesti i dijareju kod novorođenčadi. Može smanjiti i inzulin kod pretile djece, ali i biti od koristi za zdravlje kostiju. 

Na našem tržištu možete pronaći Mollers Omega-3 Kids je dodatak prehrani napravljen od norveškog bakalara. Mollers Omega-3 Kids osigurava prirodno dobivene omega-3 masne kiseline i vitamine A, D i E. Kvalitet od prve do posljednje kapi. Mollers osigurava 1,2 grama prirodno dobivenih omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. 

Proizvod je namijenjen za djecu uzrasta od 3-12 godina dnevno 1 mala kašika (5ml). Preporučena doza se ne smije prekoračiti.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave