Zašto je D vitamin bitan u trudnoći?

D vitamin poznat je kao ‘sunčev’ vitamin za tijelo koje je izloženo suncu. Također je povezan i sa skoro svakim zdravstvenim stanjem.

Pored raznih prednosti za kosti, mozak, kardiovaskularni sistem, imunitet, metabolizam i respiratorni sistem, vitamin D vrlo je bitan nutrijent za zdravu trudnoću.

Istraživanja pokazuju da D vitamin može imati određene koristi u nekim komplikacijama kod trudnoće. Za zdravlje majke, ove komplikacije mogu biti krvni pritisak, nivo šećera u krvi i carski rez. Za zdravlje bebe to su prijevremeni porod, niska težina pri porodu, dužina poroda i problem s glavom pri izlasku. 

D vitamin i preeklampsija

Ovo je jedan od vodećih uzroka smrti majki. Dešava se u 3-6% trudnoća, uključujući postporođajni period. Nedostatak D vitamina može povećati rizik ovih komplikacija. Unatoč ovim dokazima, još uvijek nema dovoljno dokaza da potvrde povezanost nedostatka D vitamina s prevencijom preeklampsije. 

D vitamin i gestacijski dijabetes

Na 14% trudnoća utječu komplikacije šećera u krvi, a neka istraživanja ukazuju na to da nedostatak D vitamina može igrati ulogu u tome. Jedna nedavna studija pokazuju da se ravnoteža šećera u krvi lakše dostiže dovoljnim količinama D vitamina. Druga istraživanja pokazuju da su trudnice koje su tri sedmice uzimale D3 vitamin imale poboljšan metabolizam. 

D vitamin i carski rez 

Velik dio trudnoća završava se carskim rezom. Komplikacije zbog krvnog pritiska i šećera u krvi mogu povećati šanse rađanja ovim putem. Istraživanja pokazuju indirektnu poveznicu između D vitamina i ovog poroda. Trudnice s nedostatkom D vitamina imaju duplo veće šanse da će roditi na carski, prema drugim studijama. 

D vitamin je od koristi i za bebe

Prijevremeni porod jedan je od glavnih uzroka mortaliteta novorođenčadi. Nedavna istraživanja smatraju da dovoljni nivoi D vitamina mogu smanjiti šanse za 40%. 

Niska težina pri porodu, dužina poroda i obim glave pri porodu povezani su s komplikacijama u toku trudnoće, što se također veže za nivo D vitamina. Istraživanja pokazuju da visoki nivoi D vitamina mogu biti povezani s većom težinom bebe pri porodu. 

Nedovoljni nivoi vitamina također se povezuju s manjom koštanom masom kod novorođenčadi, što može trajati i do 9 godina nakon rođenja. 

D3 SPRAY® je dodatak ishrani u obliku oralnog spreja. Sadrži vitamin D3 u obliku holekalciferola. Namijenjen je za primjenu u odraslih i djece. Prednosti D3 SPRAY® oralnog spreja su njegova praktična primjena i pogodnost korištenja u novorođenčadi, djece i osoba koje imaju teškoće s gutanjem ili probleme sa želucem ili crijevima, te omogućavanje vrlo brze i gotovo stopostotne apsorpcije vitamina D u organizam.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave