Zašto je bitno željezo i koliko ga treba djeci školske uzrasti?

Željezo je mineral koji se nalazi u biljkama, životinjama i svim živim bićima. To je bitna komponenta hemoglobina, dijela crvene krvne ćelije koja nosi kisik iz pluća u tijelo.

Željezo hemoglobinu daje jačinu da „nosi“ kisik u krvi, zbog čega kisik dolazi do mjesta gdje je potreban. Željezo se može unositi ishranom poput mesa i tamnozelenog lisnatog povrća. Također se dodaje u hranu poput formule za dojenčad i pahuljica.

Koliko je željeza potrebno djeci? 

Zavisno od dobi, djeci trebaju različite količine željeza: 

  • Dojenčad koja doji dobivaju dovoljno željeza od majki do 4. ili 6. mjeseca. Oko ovog perioda, počinje se davati hrana bogata željezom poput obogaćenih žitarica i pasiranog mesa. Bebe koje doje a koje ne dobivaju dovoljno željeza trebale bi dobivati kapi od željeza koje je preporučio doktor. Bebe koje se hrane formulom bogatom željezom ne trebaju više željeza. 
  • Dojenčad od 7. do 12. mjeseca trebaju 11 mg željeza dnevno. 
  • Djeca između 1. i 3. godine trebaju 7 mg željeza svakog dana. Djeca između 4-8 godina trebaju 10 mg dok starijoj djeci 9-13 godina treba 8 mg. 
  • Tinejdžeri bi trebali dobivati oko 11 mg željeza za dječake i oko 15mg za djevojčice. 

Šta je nedostatak željeza? 

To  znači da tijelo ne dobiva dovoljno željeza. To može biti problem za neku djecu, posebno manju djecu i tinejdžere (i djevojčice čiji je menstrualni ciklus počeo). Mnoge su tinejdžerke zapravo na riziku od nedostatka željeza, čak i kad imaju normalnu menstruaciju, ako njihova ishrana ne sadrži dovoljno željeza da nadoknadi gubitak istog. 

Nedostatak željeza može utjecati na rast i dovesti do problema s učenjem i ponašanjem. Ako se ne radi na rješavanju tog problema, dolazi do anemije zbog nedostatka. 

Kako pomoći djetetu koje ne dobiva dovoljno željeza? 

Djeca i tinejdžeri trebali bi znati da je željezo bitan dio zdrave ishrane. Hrana bogata željezom uključuje: 

  • govedina, perad i plodovi mora
  • tofu
  • sušeni grah i grašak
  • sušeno voće
  • tamnozeleno lisnato povrće
  • žitarice za doručak i hljeb obogaćen željezom

Zdrava djeca mogu da uzimaju Feral Kid. Feral kid je tečni dodatak ishrani namijenjen za primjenu u djece i adolescenata. Jedna bočica od 8 ml sadrži 10 mg željeza (u obliku željezo saharata). Proizvod Feral Kid ne sadrži gluten. U slučaju primjene drugih lijekova ili postojanja nekih zdravstvenih stanja, posavjetujte se sa Vašim ljekarom ili farmaceutom prije primjene ovog proizvoda.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave