Zašto i kada na krioterapiju?

Krioterapija je efikasna ginekološka metoda kojom se zamrzavaju dijelovi cerviksa.

Mnoge žene pate od različitih upalnih stanja koja se često ponavljaju. Ukoliko dolazi do promjena na cerviksu koje spadaju u oblik početnih, blažih displazija od velike pomoći je krioterapija. Šta je krioterapija, kada se koristi i koje su njenje prednosti za časopis Roditelj piše prim. dr. Nihad Begić, spec. ginekologije i akušerstva

Prim.dr. Nihad Begić, spec. ginekologije i akušerstva

Prim. dr. Nihad Begić, spec.ginekologije i akušerstva,  rođen je 1961. godine u Kladnju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1989. godine.  Naredne godine položio je stručni ispit a 1999. godine i specijalistički ispit na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Tuzli. Završio je edukacije iz oblasti ultrazvučne dijagnostike i color dopler-a u ginekologiji i porodiljstvu, te PAT program obiteljske medicine.  Od 2017. godine zaposlen je u Plavoj poliklinici Sarajevo.

Nije rijetkost u ginekologiji da su neke pacijentice sklonije upalnim stanjima, i nakon liječenja i prilagođene terapije, suočene su sa vraćanjem na početak, jer se upalni proces ne sanira do kraja.

To tapkanje u mjestu, konstantno loši nalazi Papa testova, reći ćemo i zabrinutost i pacijenata i ljekara, vode ka tome da se napravi neki presjek i učini nešto konkretno. Generalno, dijagnostika intraepitelnih promjena je citološka dijagnostika, dakle (PAPA test), HPV test i kolposkopija.

Kod citološki i kolposkopski sumnjivih nalaza dijagnostiku dopunjuju biopsija i endocervikalna kiretaža, odnosno konizacija koja ima istovremeno i terapijski značaj. Ukoliko se radi o promjenama na cerviksu koje spadaju u oblike početnih, blažih displazija, od velike pomoći za pacijente je Krioterapija(Cryo).

Analizirajući medicinske studije egzaktni pokazatelji govore da krioterapija uništava abnormalno tkivo u rasponu od 77 do 96 na uzorku 100 slučajeva. Krioterapija je efikasna ginekološka metoda kojom se zamrzavaju dijelovi cerviksa. Izvodi se najčešće s cljem kako bi se uklonile abnormalne ćelije i to samo površni sloj epitelnih ćelija grlića, koji i jeste patološki izmijenjen, dok očuvanje bazalnog sloja omogućava proces regeneracije u potpunosti. Kako smo to i ranije pomenuli, ovisno o veličini, dubini i tipu abnormalnog tkiva.

Dakle, nakon kolposkopskog pregleda na kome je već utvrđeno prisustvo blaže displazije, odnosno abnormalnih cervikalnih ćelija, najčešće se radi cryotretman.Takođe se primjenjuje i za saniranje cervicitisa ili inflamacije cerviksa…Izvodi se u ambulantnim uslovima bez anestezije. Slična je ginekološkom pregledu.

Tokom krioterapije, tečni N2O (azotoksidol)- ekstremno hladan plin, cirkulira kroz sondu, na čijem završetku su zlatni nastavci prilagođeni veličinama grlića materice i usmjerava se na abnormalno tkivo. Zamrzavanje tkiva vrši se 2 do 3 minute. Može biti dozvoljeno da se otapa, a zatim se ponovo zamrzava za još 2 do 3 minute.

Jedan tretman zamrzavanja obavlja se unutar  5 minuta. Krioterapija izaziva ponekad i male nelagodnosti, neke žene imaju subjektivni osjećaj hladnoće i grčeve, a ponekad se javlja i osjećaj topline koji širi u gornji dio tijela i lica. Treba reći da nakon samog tretmana sve pomenute tegobe najčešće nestaju.

Nakon tretiranja pacijentica se može vratiti uobičajenim aktivnostima. Ipak, ima nekoliko stvari koje bi trebalo da znate u prvih dvije do tri sedmice nakon tretmana:
-Normalno je da se pojavi sekrecija koja je vodnjikava u prvih nekoliko sedmica. To se događa zbog izbacivanja smrznutog odumrlog cervikalnog tkiva.
-Ne treba stavljati ništa u vaginu najmanje dvije do tri sedmice. Pri tom se misli na tampone, vaginalno ispiranje i seksualne odnose.

Naglasićemo da CRYO terapija sa sobom ne nosi rizik, a vrlo rijetko se javljaju i komplikacije, u manjem broju nego nakon nekih drugih ginekoloških intervencija. Nakon CRYO terapije mora se vršiti kontrola Papa testa svakih tri do šest mjeseci u narednom vremenskom periodu.

Ako nalazi Papa testa budu normalni nekoliko puta uzastopno, vaš ljekar će navesti koliko često se mora ponavljati u daljem periodu kao screening zbog cervikalnog kancera. U Plavoj Poliklinici imamo vrlo pozitivna iskustva pacijentica kojima su rađeni ovi tretmani, i čije liječenje je krioterapijom imalo maksimalan učinak.

Ovo staviti ispod teksta

PZU Plava Poliklinika

 Sarajevo:                                                                                    Tuzla:
Trg nezavisnosti 28, Alipašino polje                                      Treće Tuzlanske brigade 7
(+387) 33 463 888                                                                      (+387) 35 393 111   

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave