Zašto ginekolozi preporučuju Novalac prenatalne kapsule?

Piše: Dr. Majda Šlaković, specijalista ginekolog

Trudnoća je lijep, ali naporan i izazovan period za ženu te su zato zdrava prehrana i briga o pravilnom unosu hranjivih supstanci često sporedni ili teško ostvarivi. Dodatak prehrani koji udružuje sve ključne nutrijente u jednoj kapsuli je dobrodošao izbor za svaku buduću majku. Posebno mi je drago što trudnicama u svakodnevnom radu mogu preporučiti upravo takav preparat koji sadrži sve nutritijente u samo jednoj kapsuli.

Sve ključne hranjive supstance za trudnoću u 1 kapsuli dnevno.

Novalac prenatalne kapsule sadrže pažljivo odabrane inovativne sastojke koji u 1 kapsuli dnevno udružuju sve najvažnije hranjive supstance za zdrav razvoj i rast djeteta.

FOLAT – Aktivna folna kiselina Quatrefolic®

 Novalac prenatalne kapsule jedine na tržištu sadrže aktivnu folnu kiselinu Quatrefolic®, koja osigurava maksimalnu bioraspoloživost. Potreba za folnom kiselinom kod trudnica raste sa 400 µg na oko 600 µg dnevno. Nedovoljan unos folne kiseline u ranoj trudnoći povećava rizik od oštećenja neuralne cijevi tokom razvoja fetusa, pa je adekvatan unos s dodacima prehrani neophodan za zdravu trudnoću.

ŽELJEZO – LipoferTM mikrokapsule 

Oko 40% žena pati od anemije tokom trudnoće, najčešće zbog nedostatka željeza ili loše apsorpcije željeza. Potreba za željezom tokom trudnoće je 27 mg. Mnoge trudnice dodaju željezo u obliku dodatka prehrani, što može izazvati mučninu i zatvor. Željezo LipoferTM mikrokapsule se dobro apsorbiraju (mnogo bolje od na primjer željezo sulfata), što omogućava veću bioraspoloživost. Nakon uzimanja ne ostavljaju neprijatan okus metala, ne iritiraju želudac i ne izazivaju probavne probleme.

Omega-3 masna kislina DHA 

Omega-3 masna kiselina dokozaheksaenska kiselina (DHA) neophodna je za normalan razvoj mozga i očiju fetusa. Zato se trudnicama preporučuje dnevni unos od najmanje 200 mg. DHA se uglavnom nalazi u ribi i drugim morskim plodovima, koji su kod trudnica zbog sadržaja teških metala ograničeni na dva obroka sedmično. Zbog toga je prehranom teško adekvatno nadoknaditi potrebe za DHA. Zbog toga se preporučuje uzimanje dodataka prehrani, koji se u većini slučajeva pakuju odvojeno od ostalih sastojaka, pa ih trudnice često zaborave popiti. Ti problemi se mogu izbjeći s Novalac prenatalnim kapsulama.

„Sa Novalac prenatal kapsulama imam brigu manje jer znam da preporučujem preparat koji sadrži zadnju generaciju folne kiseline, koja ne zahtijeva pretvorbu u aktivni oblik te sam zbog toga sigurna u efekat folne kiseline kako na majku, tako i na bebu. Uz sve to, imam veoma dobre povratne informacije od trudnica vezane za regulisanje anemije i povećanje nivoa željeza u krvi. Tako da su mi one pravi izbor kod trudnica sklonih anemiji i onih koje već imaju anemiju. Zbog svega pobrojanog, sigurna sam da sa jednim preparatom mogu pokriti čitav ciklus od planiranja trudnoće, trudnoću i dojenje.„ 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave