Zašto djeca vole dinosauruse?

Ova nevjerovatna i fascinantna bića podučavaju djecu više o tome kako vrste postaju – i nestaju – i kako se u međuvremenu prilagođavaju i opstaju.

Trendovi u svijetu igračaka dolaze i prolaze, ali postoje opsesije za djecu koje su test vremena, poput dinosaura. Ako poznajete dijete koje ludo želi znati ime svake vrste dinosaura i zapamtiti njihove osobine, postoji čitava hrpa razloga zbog kojih se to može dogoditi.

 

Možda imaju intenzivan interes

Prvo, to se može djelomično svesti na prirodni psihološki fenomen poznat kao „izuzetno intenzivni interesi“. Izuzetno intenzivni interesi česti su kod djece predškolske dobi i opsesije im mogu biti raznolike, od dinosaura do vozila do čarobnjaka iz Oza. Istraživači kažu da je oko trećina djece koju su proučavali imala ove interese i da se oni počinju pojavljivati ​​s oko 18 mjeseci.

Takva interesovanja mogu djeci pomoći da postanu pažljivija, povećati im pažnju i promovisati efikasne vještine obrade informacija. Dakle, ako zna svakog dinosaura po imenu i iz koje ere potječu, imate sjajnog malog učenika.

Stručnjaci kažu da ti interesi imaju tendenciju da promovišu ‘prikupljanja činjenica’ i smatra se da prelazak od kuće do provođenja više vremena u školi – i pridržavanje rasporeda – može prekinuti ili usporiti prirodni entuzijazam djece kada je riječ o prikupljanju činjenica. Međutim, interesi su u prosjeku trajali od šest mjeseci do tri godine, a vi biste ih definitivno trebali poticati da sa njima nastave.

Oni predstavljaju sigurnu, izumrlu vrstu čudovišta

Za malu djecu dinosauri utjelovljuju razne stvari. Oštri zubi, velike kandže, ljuskava tijela, moćni udovi …

Ima li boljeg načina da se upoznaju sa nečim zastrašujućim nego da saznaju sve što mogu o njima uz saznanje da više ne hodaju zemljom? To je umirujuća informacija i možda pomaže djeci da nauče nositi se i s drugim zastrašujućim stvarima/ljudima /stvorenjima?

Uče o zemlji, životu i prirodnom svijetu

Ova nevjerovatna i fascinantna bića podučavaju djecu više o tome kako vrste postaju – i nestaju – i kako se u međuvremenu prilagođavaju i opstaju. Zanimanje za dinosauruse također pomaže djeci da se okrenu zemljinoj prošlosti i uvide da su nevjerovatne, zanimljive stvari postojale mnogo prije nego što su oni bili na svijetu.

Možda slušaju neke iskonske instinkte

Neki sugerišu da bi dinosauri mogli pokrenuti biološku pristrasnost kod djece, nešto što potječe još iz dana kada su ljudi bili lovci i sakupljači. Smatra se da su djeca zainteresovana za ta stvorenja jer bi mogla biti hrana ili nas pojesti! Isplati se obratiti pažnju.

Jednostavno vole učiti

Iako bi za neku djecu opsesija dinosaurima mogla pokazati duboku i čistu ljubav prema dinosaurima, druga djeca su iskazuju ljubav prema učenju. Ideja da postoji mnoštvo informacija za otkrivanje vrlo je, vrlo uzbudljiva i oni moraju znati više – i kategorizirati / zapamtiti to – pod svaku cijenu!

Ako govorimo o dinosaurima, prilike za učenje su beskrajne. Postoji puno različitih vrsta dinosaura, imaju složena imena, raznolike navike i staništa i različite karakteristike.

Prikazuju “pretjeranu uzbudljivost”

Poljski psiholog Kazimierz Dabrowski 1960-ih je sugerisao da postoji pet područja u kojima djeca pokazuju intenzivnu “pretjeranu uzbudljivost” ili “supersenzibilnost” – psihomotorno, senzualno, emocionalno, intelektualno i maštovito.

Ljubav prema dinosaurusima spada u više od jedne od ovih supersenzibilnosti. Intelektualno (traženje razumijevanja i istine radi stjecanja znanja i analiziranje i kategoriziranje informacija) i maštovito (igra mašte koja izaziva bogato povezivanje slika i fantazije.)

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave