Zašto djeca bježe? Šta učiniti kad je vaše dijete „trkač“

Ako ste se našli van sebe u parku, vrišteći “vrati seee” na svoje brzo dijete, niste sami.  To je prkosno ponašanje, a djeca bježe jer to privlači pažnju. Najčešće se to dešava u parku. Kažete: ‘Idemo kući’ … a oni polete u suprotnom smjeru! To je zaista uobičajeno.

Ako vaše dijete bježi, predlažemo da duboko udahnete i budete strpljiviji nego što mislite da je potrebno. Budite nježni, sačekajte da se vrati i naoružajte se strpljenjem. Stanite mirno i čekajte da se dijete vrati. Možda ste u ovom trenutku pomalo poludjeli od frustracije ako ste u parku, ali mirno ponašanje je u ovom trenutku ključno.

Jednom kad se vrati … upoznajte dijete s posljedicama. Npr. ‘Idemo kući sada; večeras nema priča ‘- tako da ne ispoljavate bijes. Ne vičite na njih, ali kažite da ako se ponaša tako, ne sluša [vas]. To je zapravo ono što dijete radi.

Roditelji su često pod pritiskom, ali ono što je u središtu ovog problema je usporavanje vašeg djeteta, strpljenje i poticanje na slušanje.

Ako ne slušaš, ovo je posljedica, koja bi mogla biti da večeras nema priča ili crtanih filmova. Ona ćete vidjeti kako biraju ponašanje (‘Trebam li slušati? Ne bih li trebao/la?)

Zapravo je u ovoj fazi vrlo teško natjerati ih da slušaju, tako da morate imati puno strpljenja. Ta vještina strpljenja je od vitalnog značaja. Iako je sjajno spustiti se na njihov nivo i gledati se oči u oči sa svojim djetetom, to neće uspjeti ako je na pola puta preko parka. Predlažemo da ne trčite za njima – ako je to sigurno i primjereno dobi – umjesto toga, pokušajte pričekati da se vrate i onda smiriti stvari s ‘nježnim posljedicama’.

Kad ne možete gledati i čekati

Naravno, postoje trenuci kada strpljenja ponestaje, a praktična stvarnost izbivanja sa nepouzdanim djetetom znači da morate isprobati drugačiji pristup.

Evo što možete učiniti kako biste svoje dijete sigurno držali pored sebe:

Izbjegavajte izlaske na prometne lokacije dok vaše dijete ne nauči ostati s vama – ovo nije vrijeme za izlazak u užurbane tržne centara, supermarkete ili bilo gdje gdje bi ‘zabavna’ igra skrivača mogla završiti u paničnim suzama (vašim).

Uzmite kolica – iako se vaše dijete sigurno neće vezati i neće biti naučeno da ostane blizu vas, ovo je najbolji način da ostanu mirni i pod kontrolom kada morate izaći.

Prije nego što izađete iz kuće i opet prije izlaska iz automobila, objasnite djetetu pravila – budite eksplicitni u pogledu ponašanja koje očekujete od njega i posljedica ako se ne pridržavaju pravila. Pohvalite ih kad se pridržavaju pravila.

Ako se, uprkos vašim najboljim naporima, odmaknu i ne vrate vam se, brzo ih dohvatite. Ostanite mirni – ili koliko god možete biti mirni – i stavite ih u kolica ako su vam pri ruci ili ih držite za ruku i objasnite da nećete puštati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave