Zašto dijete žvače svoju majicu?

Djeca rade dosta čudnih stvari, i iako je većina tih navika i ponašanja „normalna“, neka su zabrinjavajuća za mnoge majke.

Neka djeca grickaju svoje nokte, neka se ljuljaju, a neka vole grebati svoju kožu. Iako ova ponašanja obično nisu ništa zbog čega se trebate brinuti, mogla bi ukazivati da se nešto dešava. Još jedna neobična navika kod djece je ta što grizu i žvaču svoje majice ili džempere. Iako ovo obično nije razlog za brigu, važno je razumjeti zašto djeca to rade. Pomozite djeci da se riješe navike, ali i da spase svoju odjeću.

Često se kaže da je najjednostavniji odgovor i najčešće pravi odgovor. Oralna stimulacija je važan dio dječjeg razvoja, i to je najvjerovatnije u pitanju. Najveća je šansa da je u pitanju oblik samo-regulacije, i dio sopstvenog umirivanja kad su nervozni. Povezano je s ponašanjem koje vidimo kod dojenčadi kada traže majčinu dojku. Pokušavaju dohvatiti dojku, pa cuclu, pa čak i majicu.  Ako pogledamo odrasle osobe, možemo vidjeti sličan fenomen, i to je zato što im žvakanje nečega pomaže da se na nešto fokusiraju. Mnogo ljudi žvače olovku ili hemijsku kad se žele fokusirati. Koliko mlađih osoba žvače olovku kad se fokusiraju na ispitu? 

Žvakanje im pomaže da se skoncentrišu, a možda traže ono što im je najbliže u tom trenutku – u ovom slučaju majica. Čak i ako je ovo ponašanje gotovo bezopasno, roditelji žele da se njihova djeca odviknu od ove navike. Ne žele da djeca hodaju vlažne majice niti da se ona uništi. 

Najbolji način da im pomognete da prestanu jeste da im date nešto drugo da žvaču. Ako je dijete dovoljno staro za žvakaću, dajte mu je. Ako je dijete manje, postoje igračke koje su sigurne za djecu da žvaču. Obično su napravljene od kvalitetnog silikona i u obliku ogrlice tako da je djetetu uvijek „pri ruci“.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave