Zašto bebe škripe zubićima?

Bruksizam je naziv za škripanje ili škrgutanje zubićima.

Dok mnogi zvukovi mogu unijeti radost i sreću u vaš dom, škripanje zubima nije jedan od njih. Zvuči kao da noktima grebete po školskoj tabli.

Vjerovatno ste kao roditelj čuli da vaš mališan škripi zubima i pitate se smeta li i njima koliko i vama.

Šta je škripanje zubima?

Škripanje zubima, još poznato kao bruksizam, je baš to – škripanje i škrgutanje zubima.

Možete čuti bebu kako škripi zubima po noći ili po danu. Nekad je to namjerno ako su otkrili da im rastu zubići i to im je zabavno, a nekad to rade nesvjesno.

Zvuči gore nego što jeste, ali ako se škripanje zubima nastavi dugo vremena možete primijetiti oštećenja na zubima zbog ćega će se mališani žaliti na bol u vilici, zubima ili na glavobolju.

Zašto se to dešava?

Istina je da razlog još uvijek nije poznat, ali uočava se kod svakog trećeg djeteta. U ranijoj dobi vjerovatno je reakcija na rast zuba ili nekih infekcija poput infekcije sinusa ili uha. Moguće da im je zabavno što imaju nešto novo na sebi, znamo koliko bebe vole isprobavati nove stvari. Još jedan od uzroka mogu biti nepravilni zubi.

Kako odrastaju to može biti znak nekih bolesti poput cerebralne paralize, hiperaktivnosti, reakcije na lijekove, emocionalnog stresa ili anksioznosti. Ako vaša beba ima ijedan od ovih problema obratite pažnju na stanje zuba.

Još jedan razlog može biti problem s disanjem dok spavaju. Ako ste primijetili da hrču ili teže dišu, bez obzira da li škripe zubima, otiđite u doktora da uklonite sumnje potencijalnih problema s krajnicima, sinusa ili adenoida. Može biti teško uočiti razlog jer vam bebe ne mogu reći šta ih muči.

Predstavlja li to problem za bebe?

Pretežno to nije problem jer bruksizam nestane kad ispadnu mliječni zubi. Ali ako primijetite da djeca nastavljaju škripati zubima i kasnije, može doći do problema s oštećenim zubima ili poremećaja temporomandibularnog zgloba. Uvijek je najbolji savjet da se konsultujete s doktorima i pedijatrima.

Kako se liječi kod beba?

Na početku je najbolje da škripu zuba gledate kao rast zuba. Dajte im nešto da žvaču, cucle su najbolji izbor. Možete probati i s igračkama za žvakanje prirodnog drveta, gume ili silikona.  Čak i smrznuta obloga može pomoći kod iritacije zbog rasta zuba.

Ako mislite da je razlog tome stres, fokusirajte se na pravljenje rutine prije spavanja. Uključite tihu muziku, izmasirajte bebu i probajte esencijalna ulja. Bebe skoro uvijek uživaju u ovakvim tretmanima pa vrijedi pokušati.

 

Kako se liječi kod odrasle djece?

Doktor vam može preporučiti gumenu zaštitu koja će spriječiti oštećenje zuba, ali se nemojte zamarati oko toga ako škripanje ne traje dugo. Većina beba i djece će prestati s tom navikom dok budu odrastala.

Sve u svemu, bruksizam više smeta vama nego vašim mališanima. Kao i za sve drugo, bitno je uvijek obraćati pažnju ali nemojte biti nervozni zbog toga. Izdržite jer kad prestanu škripati zubima, sigurno će naći nešto drugo da vas zabrinu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave