Zašto bebe plaču

Bebe plaču. To je način na koji one pokazuju da su gladne, da ih nešto boli, da ih je strah, da im je potreban san i t.d.

Kako će roditelji znati šta beba želi da im kaže? Nije lako protumačiti bebin plač, posebno na početku.

Slijedi nekoliko razloga zašto bebe plaču. Ukoliko vaša beba plače , a vi ne znate zašto prođite kroz ovu listu Postoji šansa da čete pronači nešto što će vam pomoči.

  1. Glad

Ovo je najvjerovatnije prva stvar na koju čete pomisliti kada vaša beba plače.

Vremenom čete naučiti repoznati znakove kada je vaša beba gladna. To će vam pomoči kod toga da nahranite vašu bebu prije nego ona počne plakati. Znakovi koje možete primjetiti kada su bebe gladne: beba postaje bučnija, cmokanje usnicama,, naginjanje prema vašoj ruci kada je dirnete po obrazu, stavljenje ruka u usta.

2. Prljava pelena

Neke bebe vam daju do znanja odmah kada im treba zamjeniti pelenu. Neke to mogu tolerisati neko vrijeme. Ovo je lako provjeriti i riješiti problem.

  1. Pospanost

Zar bebe nemaju sreće? Mogu spavati kada su umorne , bilo gdje bilo kada. Ili  bi to roditelji tako željeli. U stvarnosti je to u potrpunisti drugačije. Bebama ponekad, čak i kad su umorne, treba pomoć da zaspu. Ljuljanje i maženje odlično ja za uspavljivanje.

  1. Žele vašu pažnju

Bebama je potrebno maženje. Žele da vide lica svojih roditelja i da čuju njhove glasove, otkucaje srca. Plač može biti način na koji traže od roditelja da budu u njihovoj blizini.

  1. Problemi sa stomakom

Kada beba jako plače, pocrveni u licu, nervozno pomjera ruke i noge i grči se, onda beba ima grčeve u stomaku. Grčevi se javljaju dvije ili tri sedmice nakon rođenja i traju do trečeg, a najkasnije do četvrtog mjeseca. Javljaju se obično u popodnevnim satima.

6. Beba treba da podrigne

Nije obavezno da beba svaki put podrigne poslije hranjenja. Ali ukoliko vaša beba plače nakon hranjenja, onda je potrebno da je podignete da bi podrignula. Bebe tokom dojenja ili hranjenja iz boce progutaju dosta zraka. Ukoliko ne izbace zrak iz sebe to može uzrokovati neugodnosti.

7. Prevruče ili prehladno joj je

Vašoj bebi je hladno kada ih skinete da im presvučete pelenu, čistite ih hladnom vlažnom maramicom i tada ona protestvuje plačom. Novorođenčad vole da im je toplo ali i ne pretoplo. Pravilo je da je bebama ugodno ukoliko im obučete jedan sloj odjeće više nego obučete sebi.

.

8. Dosada

I bebe vole biti u društvu. Ako ne želite sjediti stalno pored bebe, kupite joj zanimljivu šarenu igračku koja će je zabaviti.

9. Problemi sa zubima

Nicanje zuba može biti jako bolno sa svakim novim zubom koji raste i potiskuje nježne i osjetljive desni bebe. Neke bebe imaju više problema sa nicanjem zuba od drugih, ali sve su one nervozne tokom nicanja zuba. Ukoliko primjetite da vašu bebu muće zubi svojim prstom opipajte desni. Biti čete iznenađeni kada opipate zub koji niće. Uobičajeno je da prvi zub izbije između sedmog i desetog mjeseca, ali može i niknuti i ranije ili kasnije.

10. Želi manje stimulacije

Bebe ne vole previše stimulacije. Mnogo gostiju u kući,svijetlo, buka ili buran dan mogu umoriti bebu. Plač je jedan od načina kojim nam beba govori da joj je dosta. Neke bebe vole buku i mnogo ljudi jer se tako osječaju sigurnije. Ali neke bebe to ne vole i zbog toga beba, umesto da zaspe, plače. Trebali bi je uzeti u naručje kako bi se osječala sigurno.

11. Želi više stimulacije

„Zahtevne“bebe su željne da vide svijet koji ih okružuje. I često jedini način da zaustavite plač i galamu je da budete aktivni zajedno sa svojom bebom. To može biti iscrpljujuće za vas. Pokušajte  da nosite bebu u sling marami ili kenguru tako da ona može vidjeti ispred sebe. Družite se sa rtoditeljima koji također imaju djecu. Planirajte dosta aktivnosti sa vašom bebom. Idite sa bebom na izlete, park, zoološki vrt i slična mijesta koja bi bila interesantna vašoj bebi

12. Bolest

Ukoliko ste zadovoljili osnovne potrebe vaše bebe a ona i dalje plače onda bi trebali provjeriti da li vaša beba možda ima temperaturu. Plač bolesnog dijeteta se razlikuje od plača kad je ono gladno ili je nezadovoljno. Plač je intenzivniji, beba plače više i jače.

Prethodni članakAnaftin Baby gel
Naredni članakČekanje na porod

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave