Zašto bebe grizu tokom dojenja

Ugrizi kada dojite su bolni. Dakle, u ovom članku objašnjavamo zašto se to dešava i dajemo vam nekoliko savjeta kako spriječiti bebu da vas ugrize.

Neke bebe nikad ne grizu, neke to rade jednom ili dvaput, a druge su upornije. Evo kako smanjiti ovaj fenomen …

Bebe i rast zuba dok doje

Povremeno beba ima jedan ili više zuba pri rođenju, ali obično zubi počinju nicati između šest i devet mjeseci starosti. Tako će vaša beba vjerovatno dobiti prvi zub negdje tokom prve godine života.

Ipak, nema potrebe da prestanete dojiti nakon što vaša beba počne rasti. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do šest mjeseci i nastavak dojenja uz komplementarnu hranu do dvije godine ili više.

Kada su bebe udobno i efikasno vezane za dojku, njihov jezik pokriva donje desni, tako da ne mogu gristi dok aktivno doje. Ponekad žene koje doje stariju bebu ili malu djecu kažu da doživljavaju ugrize, koji naravno bole.

Zašto neke bebe grizu dok doje?

Novorođena beba može se stegnuti ili, ako ima zube, ugristi kao odgovor na promjenu položaja ili zaustavljanje protoka mlijeka.

Bebe i mališani kojima zubi rastu mogu gristi na isti način kao i igračke  i druge predmete.

Neke bebe grizu kad ih frustrira premalo mlijeka. Nuđenje češćeg hranjenja pomoći će održavanju opskrbe mlijekom i može značiti da je vaša beba manje gladna kada dođe na dojku.

Za ostale bebe način na koji se vežu za dojku znači da se njihov zub ili zubi utisnu u meso uzrokujući bol majci, iako zapravo ne grizu. To bi se moglo pogoršati kada se zubi prvi put pojave – bebe mogu malo promijeniti zasun kad dobiju nove zube jer se osjećaju drugačije nego prije. Ovaj se problem često rješava sam od sebe kada beba nauči kako držati jezik na način koji je prilagođen na njihove nove zube.

7 savjeta: kako zaustaviti bebu koja grize tokom dojenja

Neke mame otkrivaju da kada bebama ponude nešto hladno za žvakati prije dojenja pomaže u smanjenju vjerovatnoće ugriza.

Ako vaša beba grize, skinite je s dojke i umjesto toga ponudite nešto drugo za ugriz.

Neke mame smatraju da pomaže mirno skidanje djeteta s dojke kad zagrize dok ne nauče da to ne radi. Držite prst blizu djetetovih usta kako biste mogli brzo prekinuti sisanje.

Kad vas beba ugrize, ponekad joj pomaže ako je privučete bliže, tako da dok dojka prekriva nos, otvaraju usta.

Vaša beba možda zapravo ne grize, već gricka zbog mjesta na kojem su zubi u odnosu na vašu areolu. Ako je to slučaj, razmislite o načinima na koje možete svoju bebu postaviti drugačije, tako da su joj usta na drugom mjestu. Hranjenje u ležećem položaju može potaknuti vašu bebu da dublje zagrize. Ako vam je hranjenje neugodno, ležeran položaj dojenja često pomaže.

Pružanje puno pažnje tokom hranjenja i pohvala kada vaša beba ne grize moglo bi je potaknuti na ugodno dojenje.

Vikanje može biti prirodna reakcija na bol kada beba ugrize. Ipak, najbolje je izbjegavati namjerno vikanje u slučaju da ovo potiče vašu bebu da ugrize kako bi izvazvala reakciju ili dovede do odbijanja dojke.

Mogu li predvidjeti kada će moja beba ugristi tokom dojenja?

Ako se ugriz događa na početku hranjenja, može vam pomoći postavljanje djeteta tako da njegova težina bude dobro podržana, a glava zabačena unazad.

Kao što je ranije spomenuto, neke bebe koje grizu na početku hranjenja to čine kako bi zaustavile protok mlijeka. Dakle, osiguravanje da njihov zasun bude što efikasniji pomoći će im da se bolje snađu.

Mnogim mamama je posebno korisno gledati svoju bebu na početku hranjenja. Ako protok mlijeka izgleda kao da će savladati vašu bebu, njihovo skidanje sa dojke može biti dobro rješenje za sprječavanje ugriza.

Neke bebe koje grizu to čine na kraju hranjenja kada su počele gubiti interes. Pažnja pri hranjenju dok učite bebu da ne grize omogućit će vam da pazite na to što se događa i prekinete hranjenje kada vidite rane znakove. Ovo bi moglo biti korisno i ako vaša beba grize kako bi privukla vašu pažnju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave