Zanimljive i čudne činjenice o novorođenčadi

Ponekad novorođenčad prestaju disati.

Uglavnom kad spavaju, mogu ostati bez daha 5 do 10 sekundi – taman toliko vremena da novopečeni mama ili tata naprave paniku. Nepravilno disanje je normalno. (Ali ako vaša beba prestane disati duže vrijeme ili postane plava, to je zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.) Kada su bebe uzbuđene ili nakon plača, mogu u minuti udahnuti više od 60 udaha.

Njihovi krajnici imaju okusne pupoljke.

Iako beba ima približno jednak broj senzora okusa kao djeca i mlađi odrasli, oni pokrivaju više područja, uključujući krajnike i stražnji dio grla. Novorođenče može okusiti slatko, gorko i kiselo, ali ne i slano (do otprilike 5 mjeseci). Pitanje je preživljavanja: Majčino mlijeko je slatko, dok gorko i kiselo može biti štetno. Kad počnu uzimati čvrstu hranu, svidjet će im se iste stvari koje je mama jela dok je bila trudne i dojila.

U početku plaču bez suza.

Bebe počinju plakati kada su stare otprilike 2-3 sedmice, ali suze se pojavljuju tek kad napune oko mjesec dana. Kasno popodne i rano predvečer su glavna vremena za plakanje. Ono je često bez razloga i ništa što radite neće vam pomoći.

Vrhunac plača dosežu otprilike 46 sedmica nakon trudnoće, a nakon 3 mjeseca „oluja“ je obično prošla.

Vole se okretati na desnu stranu.

Samo 15% novorođenčadi radije okreće glavu ulijevo dok leže na leđima. Čini se da je to povezan s genima, kao što su npr. i rupice na obrazima. Ova pristrasnost traje nekoliko mjeseci i možda će vam pomoći objasniti zašto je i više ljudi dešnjaka.

Imaju više određenih moždanih ćelija.

Iako će se bebin mozak povećati – više nego dvostruko u prvoj godini života – on već ima većinu nervnih ćelija koje nose električne poruke. Mnogi od ovih neurona neće se zamijeniti dok umiru, pa ih odrasli imaju manje. Veze između ćelija se “smanjuju” kako bebe stare, što im pomaže da se usredotoče, ali i smanjuje kreativnost.

Mogu uplašiti sami sebe.

Ne treba puno za uplašiti novorođenče: glasna buka, jak miris, jako svjetlo, nagli pokret, čak i vlastiti plač. Znat ćete da se to dogodilo kad ruke bace ustranu, otvore ih, a zatim se brzo zatvore i zavuku naza prema tijelu. Ovaj Moro refleks mogao se razviti kao signal upozorenja da je mladi majmun u neravnoteži, pa bi mama mogla spriječiti pad.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave