Zagrljaji: Sedam razloga zašto su dobri za vas i vaše dijete (naučno potvrđeno)

Veliki topli zagrljaj može ukloniti loše emocije kada se osjećamo tužno ili razočarano.

Zagrljaji imaju mnogo prednosti. Veoma su bitni za razvoj vašeg djeteta.  Uđimo u svijet nauke, i otkrijmo značaj zagrljaja.

Zašto je grljenje dobro za vas?

Prije svega, zbog njih se osjećamo dobro, to je sigurno.

Veliki topli zagrljaj može ukloniti loše emocije kada se osjećamo tužno ili razočarano.

S drugima dijelimo sreću velikim zagrljajima. Zbog toga već znamo da su zagrljaji dobri.

Ali pored dobrog osjećaja, postoje i druge prednosti. Vjeruje se da postoje bitni naučni razlozi zašto su zagrljaji dobri za vaš i vaše dijete. Zagrljaj koji traje 20 sekundi može pomoći vašem djetetu da odraste pametnije, zdravije, sretnije, otpornije i bliže roditelju.

Evo koje su naučno potvrđene prednosti grljenja.

Nauka o zagrljajima.

  1. Zagrljaji čine djecu pametnijom.

Mlađoj djeci treba mnogo različitih senzornih stimulansa za normalno odrastanje. Kontakt s kožom, ili fizički dodir poput grljenja jedan je od najbitnijih stimulansa, koji su potrebni da bi se mozak pravilno razvijao, a tijelo bilo jače.

U sirotištima Istočne Evrope, dojenčad provedu 22 do 23 sata dnevno sami u svojim krevecima. Najčešće ih se samo nahrani i pobrine o njima koliko je potrebno, uz minimalni ljudski dodir. Najčešće ova djeca kasnije imaju probleme s kognitivnim razvojem.

Istraživači su otkrili da dojenčad koja dnevno osjeti dodire više od 20 minuta, kasnije dobiju bolje rezultate na testovima razvoja.

Studiji su također otkrili da nisu svi tipovi dodira od koristi. Samo nježni dodiri mogu biti pozitivan stimulans, koji je potreban mladom mozgu da se zdravo razvija.

  1. Zagrljaji pomažu kod rasta djece.

Kada se djeci ne daje dovoljno fizičkog kontakta, njihova tijela prestanu rasti bez obzira na unos hranjivih tvari. Ova djeca pate od neuspjeha. Problemi s rastom mogu se poboljšati fizičkim dodirima i zagrljajima.

Zagrljaji potiču otpuštanje oksitocina, poznatog kao hormon sreće. Ovaj hormon dobrog osjećaja ima mnogo bitnih efekata na naša tijela. Jedan od njih je stimulans rasta.

Studiji pokazuju da zagrljaji mogu momentalno povećati nivo oksitocina. Kad je nivo oksitocina povećan, nekoliko hormona rasta, poput inzulinskog faktora rasta (IGF -1) i faktora rasta nerava, se također povećavaju. Nježni dodir zagrljaja može poboljšati rast djeteta.

  1. Zagrljaji čine djecu zdravom.

Zagrljaji su zdravi. Povećani nivo oksitocina može očvrstiti imunološki sistem. Smanjuje nivo hormona štitne žlijezde u plazmi, zbog čega rane brže zarastaju.

  1. Zagrljaji mogu zaustaviti izljeve bijesa

Zagrljaji su dobri i za emocionalno stanje djeteta. Ništa ne može smiriti izljeve bijesa brže od maminog velikog zagrljaja.

Mnogi roditelji brinu da će zagrljaj pogoršati izljeve bijesa, ali to nije istina.

Kada se dijete osjeća loše ili ima emocionalni izljev, oni nisu tvrdoglavi. Jednostavno gube kontrolu nad svojim emocijama. Ne mogu se sudržati.

Kontorlisanje emocija može se uporediti s autom. Kod auta, pedala za gas i kočnica rade odvojeno na kontrolisanju brzine. U našem nervnom sistemu, dio mozga za uzbuđenje i dio za smirenje su dva sistema, koja rade odvojeno da bi kontrolisala naše emocije.

Kada dijete neutješno plače, dio mozga za uzbuđenje (pedala za gas) je preaktivan, dok je dio za smirenje (kočnica) nedovoljno aktivan. Zamislite da vozite s nogom na gasu, bez pritiskanja kočnice. Auto je nezaustavljivo.

Djeca koja imaju izljev su poput nezaustavljivog auta. Preuzbuđeni su, tj. uznemireni, a njihov sistem za smirenje je isključen.

Ako vas dijete ne sluša i vozi nezaustavljivo auto, hoćete li dopustiti sudar jer ne želite da ga nagradite vašom pozornošću?

Naravno da ne. Prvo ćete zaustaviti auto da ga spasite, a kasnije ćete mu sve objasniti.

Grljenje djeteta koje je bijesno radi na istom principu. Pomažete mu da izbjegne emocionalni sudar.

Grljenje mu može pomoći da se smiri nervni sistem, smanji stres i anksioznost. Potječe otpuštanje „dobrog“ hormona, oksitocina, koji može smanjiti nivo hormona stresa i efekat anksioznosti. Dakle zagrljaji predstavljaju puštanje pedale za gas, dok se staje na kočnicu.

Prvo spasite. Kasnije ih učite.

 

  1. Zagrljaji čine djecu otpornijom

Pri porodu, nervni sistemi kod djece nisu dovoljno zreli da sami regulišu jače emocije. Zbog toga djeca ne mogu kontrolisati intenzivne emocije.

U toku stresnih momenata, visoki nivo kortizola se otpušta i cirkuliše kroz tijelo i mozak. Ako tako ostane jedan duži period, zbog djetetove nemogućnosti da reguliše emocije, toksični nivo hormona stresa utjecat će na djetetovo zdravlje, fizički i mentalno. Studiji pokazuju da preveliko izlaganje hormonu stresa može utjecati na imunološki sistem djeteta i imati efekat na pamćenje i pričanje, kasnije u životu. Također može dovesti i do depresije kada dijete odraste.

  1. Zagrljaji čine djecu sretnijom

Zagrljaji potiču optimizam i poboljšavaju samopoštovanje. Veoma moćni oksitocin čini da se djeca osjećaju voljenom.

  1. Zagrljaji pomažu kod povezivanja s djecom

Zagrljaji povećavaju povjerenje, smanjuju strahove i poboljšavaju odnose.

Zagrljaji potpomažu kod osjećaja sigurnosti i poboljšavaju odnos djece i roditelja.

Zaključak

Zagrljaji imaju razne prednosti. Ali i autonomija tijela je također bitna. Učenje djece kako da pristojno odbiju zagrljaj i riješe neugodne situacije, je također dobra lekcija.

Sada idite i dajte svom djetetu najveći zagrljaj, uz odobrenje naravno, i poklonite im koristi zagrljaja.

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave