Začini u trudničkoj ishrani

Način ishrane predstavlja bitnu komponentu trudnoće, jer je fetusu u razvoju potrebna pravilna i uravnotežena ishrana kako bi pravilno rastao i kako bi se izbjegle urođene mane. S druge strane, trudnicama je potrebna pravilna prehrana kako bi se brinule o svojim zdravstvenim potrebama i održavala energiju. Začini koji se koriste za pojačavanje okusa hrane mogu utjecati na prehranu, zato birajte začine koji sadrže dobre vitamine i minerale za zdravlje fetusa i majke.  

Začini s puno folata

Trudnice trebaju 600 mikrograma folata dnevno, punih 200 mikrograma više od žena koje nisu trudne. Pomaže u prevenciji anemije i doprinosi rastu crvenih krvnih zrnaca. Također pomaže u sprečavanju nekih urođenih mana. Dijetu možete dopuniti folatima odabirom začina s visokom koncentracijom ovog vitamina, kao što su:

  • curry u prahu
  • luk u prahu
  • paprika
  • čili prah
  • klinčići

Začini s puno kolina

Unos dovoljne količine kolina u prehranu tokom trudnoće – 450 miligrama dnevno – presudno je jer ovaj hranjivi sastojak pomaže moždanim ćelijama da se razvijaju onako kako bi trebale, a mogao bi utjecati na pamćenje i sposobnosti vašeg djeteta kasnije u životu. Možete poboljšati ukus druge hrane bogate kolinom, poput jaja, dodavanjem začina kao što su curry u prahu, paprika, mljeveni đumbir i senf.

Začini s puno Omega-3

Omega-3 masne kiseline podržavaju proizvodnju prostaglandina, spojeva koji utječu na krvni tlak, alergijski odgovor, funkciju bubrega i gastrointestinalnog trakta te funkciju živaca. Prostaglandini bi također mogli pomoći vašem rastućem fetusu sa vidom i razvojem mozga. Američko udruženje za trudnoću ukazuje da omega-3 masne kiseline pomažu u sprečavanju preuranjenog porođaja. Timijan sadrži omega-3 masne kiseline i često se dobro slaže s drugom hranom bogatom omega-3 masnim kiselinama, poput ribe.

Začini bogati vitaminom E

Studija objavljena u junu 2006. u časopisu “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” ukazuje na to da nizak unos vitamina E tokom trudnoće korelira sa učestalošću astme kod male djece. Više vitamina E u prehrani možete dobiti upotrebom začina poput paprike, čili paprike, curryja u prahu, đumbira i klinčića. Vitamin E u ovim začinima također pomaže vama i vašem fetusu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave