Vrijeme je salate! Kako pomoći djeci da zavole zeleno povrće? 

Salate sadrže dosta vitamina i nutrijenata koji su im potrebni u jednom obroku.

Kad je u pitanju hrana, roditelji uvijek žele da njihova djeca jedu zdravu i nutritivnu hranu. Uvijek traže najbolje recepte koje će njihova djeca htjeti jesti. Međutim, to može biti teško jer se mama bori s izbirljivim djetetom. To znači da dijete neće dobiti potrebne nutrijente za rast i razvoj. Vrlo je bitno da djeca jedu dosta povrća, jer sadrži dosta vitamina i minerala koji su im potrebni, ali bilo koja mama zna da će to biti težak zadatak. 

Dok se mnogi žale na konzumiranje salate, one su osvježavajuće i hrskave, pogotovo kad je vani vruće. Odlične su za brzi ručak, sporedno jelo za večerom, i odličan način da unesete dodatnog povrća i druge bitne nutrijente. Salate su također veoma raznovrsne, i mogu se napraviti u bilo kojem stilu a ograničenje je samo vaša mašta. Za mame koje žele da njihovo dijete jede više zelenog, salate su možda idealan izbor. 

Prednosti salate

Salate su toliko jednostavno jelo da je mame trebaju ubaciti u ishranu djeteta, a imaju i dosta koristi za dijete. Glavna prednost salate je da sadrži velike porcije dnevnog unosa povrća. Sadrži dosta vitamina i nutrijenata koji su potrebni u jednom obroku, ali su i odličan izvor vlakana. To je odlično za djecu koja imaju konstipaciju. U salati se nalazi dosta K vitamina, što je odlično za rast kostiju i njihovu jačinu. Prednosti su brojne, ali kako da ih natjerate da jedu? 

Vodite primjerom 

Prema nekim mamama, najbolji način da natjerate dijete da bilo šta jede, a pogotovo salate, je da vodite primjerom. Djeca uče gledajući vas, i ako vide da jedete i uživate u salati, možda će dobiti želju i da sama isprobaju. Ako je dijete još malo, neka salate postanu regularni obrok i dajte im da jedu. Ako salate postanu ‘normalni’ dio života, veće su šanse da će ih dijete i jesti. 

Zabavite se

Salate ne moraju biti ‘dosadne’ i mogu biti veoma kreativne. Mame u salatu mogu staviti bilo šta, a ako želite da bude zabavno, sijecite ih u zabavne oblike. Dopustite djeci da vam pomognu u pripremi, jer to može biti dobar motivator. Ne zaboravite dresing za salatu, kojih postoji u raznim okusima a koje je lako napraviti. Ne bojte se eksperimentisati s raznim sastojcima i otkrijte prema kakvim ukusima ide vaše dijete. 

Kad pravite salatu za manja usta, morate se pobrinuti da svi komadići budu manji. Ako su komadi preveliki, moguće je da ih dijete neće htjeti jest, ili će se namučiti. Neka kupus bude isječen u što manje komadiće, ali i svo ostalo povrće. 

Dijete će lakše jesti, i ako budete pratili ovu filozofiju, možda uspijete ubaciti i neke sastojke koje vaše dijete inače ne voli jesti jer je preveliko.

Salate su idealno jelo. Ne bojte se dodati nešto mesa, sjemenki, pa čak i voća, i tako napraviti salatu zabavnom i za vas i za dijete.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave