Vodič za gubitak zuba kod djece

Proces gubitka zuba za djecu obično traje duži niz godina dok ne izgube posljednji zub

Gubitak prvog zuba za bebe uzbudljiva je i ponekad zastrašujuća prekretnica za djecu. Za razliku od probijanja zuba, gubitak zuba za djecu obično nije previše bolan, ali posjeta stomatologu uvijek pomaže! Jednom kada dječji zub ispadne, neophodno je naučiti djecu da se dobro brinu o svojim desnima i nauče zaštititi nove trajne zube koji će uskoro stići.

Kada djeca izgube mliječne zube?

Dječiji ili mliječni zubi djeteta obično počinju popuštati i ispadati otprilike u dobi od šest godina, što ostavlja prostor da trajni zubi odraslih izrastu. Djeca obično gube zube istim redoslijedom u kojem su se prvi put pojavila. Dakle, prvi mliječni zubi koji ispadaju obično su dva donja prednja zuba i dva gornja prednja zuba. U isto vrijeme, prvi trajni kutnjaci izrast će u prazan prostor na stražnjoj strani čeljusti, što može uzrokovati nešto manje iritacije u ustima vašeg djeteta.

Iako se  vrijeme razlikuje od djeteta do djeteta, proces gubitka zuba za djecu obično traje duži niz godina dok ne izgube posljednji zub, u dobi od oko 12 ili 13 godina.

Dječiji zubi uglavnom ostaju na mjestu dok ih trajni zubi ne istisnu. Ako dijete rano izgubi dječije zube uslijed propadanja zuba ili traume, obavezno posjetite svog stomatologa jer postoji rizik od infekcije ili oštećenja trajnog zuba ispod.

Kad trajni zub odrasle osobe počne rasti, korijen dječijeg zuba se odvaja (otapa) dok ne bude dovoljno labav da bezbolno ispadne i s vrlo malo krvi. Od dana kada vi ili vaše dijete primijetite da je zub labav, ponekad može proći nekoliko dana ili čak nekoliko mjeseci. To ovisi o tome koliko se brzo korijen zuba resorbira! Iako su roditelji često u iskušenju da interveniraju, općenito je najbolje ne povući labav zub, već pustiti prirodu da ide svojim putem. Većina djece sama će klimati zub sve dok ne ispadne sam po sebi. To će umanjiti svaku bol i krvarenje povezano s gubitkom zuba. Ako vas brine lokacija, položaj ili stabilnost zuba, najbolje je da se obratite svom stomatologu.

Što se događa nakon što ispadne zub?

Kada zub napokon ispadne, možete pomoći da smanjite djetetovu nelagodu slijedeći nekoliko jednostavnih koraka:

  • Izvadite zub čistim prstima ili navlaženom gazom ;
  • Smanjite svako krvarenje pritiskom gaze na tkivo na kratko nekoliko minuta
  • Potaknite dijete da nježno ispere usta toplom vodom kasnije tog dana
  • Lagano četkajte područje dan ili dva, kako ne bi došlo do iritacije
  • Ako imate bilo kakvih nedoumica ili ako bilo koji dio dječijeg zuba ostane u korijenu, obratite se stomatologu.

Održavanje zubne rutine Novi trajni zubi vašeg djeteta trebat će im trajati cijeli život, pa je od samog početka ključno uspostaviti detaljnu rutinu zubne njege. Podsjetite dijete da ih četka najmanje dva puta dnevno, dvije minute. Upotrijebite pastu za zube s fluorom kako biste održali jake zube i spriječili kvarenje zuba. Pomozite svom djetetu da svakodnevno četka zube da ukloni plak. Osigurajte zdravu prehranu i ograničite učestalost grickalica, posebno onih s visokim sadržajem šećera. Potaknite dijete da pije puno vode kako bi se razrjeđivali svi napadi kiselina. Zakažite redovite stomatološke posjete vašem djetetu, radi praćenja trajne erupcije

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave