Voće i povrće u ishrani djece

Voće i povrće bogati su esencijalnim mikronutrijentima, dijetalnim vlaknima i bioaktivnim spojevima

Voće i povrće igraju ključnu ulogu u podržavanju rasta i razvoja djeteta. Osim toga, njihova adekvatna konzumacija povezana je sa smanjenim rizikom od većih kroničnih bolesti. Ali za roditelje je obično izazov da njihova djeca jedu dovoljno voća i povrća.

Zašto su voće i povrće važni za djecu?

Voće i povrće pomažu u osiguravanju nekoliko hranjivih sastojaka potrebnih za brzi rast i razvoj djece. Uz to, namirnice iz ove dvije skupine pomažu u: jačanje imunološkog sistema i time suzbijanje oksidativnog stresa, borba protiv hroničnih zdravstvenih problema dugoročno, te održava opće zdravlje. Voće i povrće bogati su esencijalnim mikronutrijentima, dijetalnim vlaknima i bioaktivnim spojevima. Ove tvari mogu pružiti nekoliko zdravstvenih koristi, kao što je spomenuto u nastavku.

Energija: Voće i povrće sadrže prirodni šećer, glukozu i fruktozu. Oba ova šećera su kondenzirani izvori energije i zdrava su zamjena za proizvode s visokim šećerom kao što su bomboni, kolači i kolači. Jedenje voća i povrća u preporučenim porcijama može dugoročno pomoći u upravljanju tjelesnom težinom i na taj način boriti se protiv zdravstvenih problema povezanih sa životnim stilom, poput pretilosti.

Digestivno zdravlje: Cjelokupno voće i povrće (s korom) bogato je dijetalnim vlaknima, koja uključuju topljiva i netopljiva vlakna. Netopljiva vlakna prisutna u voću pomažu dodavanju količine prehrani. Osim toga, pomaže u glatkom pokretljivosti crijeva. Obje ove osobine pomažu redovitom kretanju crijeva i na taj način sprečavaju zatvor.

Zdravlje crijeva: Cijelo voće i povrće pružaju fermentirajuća prehrambena vlakna poput pektina, inulina, otpornog škroba i lignina. Ta fermentirajuća vlakna djeluju kao idealna prebiotska potpora koja može poboljšati mikrofloru crijeva.

Imunitet: Redovita konzumacija preporučenih količina voća i povrća pomaže poboljšanju mikroflore crijeva. Zdrava mikrobiota crijeva pomaže poboljšati opće zdravlje održavanjem imunološkog sisstema. Osim toga, voće i povrće nude esencijalne vitamine, minerale i bioaktivne spojeve, koji također igraju važnu ulogu u održavanju imuniteta.

Zdravlje kostiju: Nekoliko epidemioloških studija pokazuje izravan odnos zdravlja kostiju i redovite konzumacije velike količine voća i povrća. Glavni dokaz je moguća sposobnost voća i povrća da poboljšaju unos kalija. Osim toga, voće i povrće sadrže vitalne vitamine, minerale i antioksidante koji bi također mogli pomoći u održavanju zdravlja kostiju.

Kognitivno zdravlje: Poznato je da zeleno lisnato povrće poput kelja, bukovače i brokule pojačava rad mozga. Ova sposobnost ovog povrća pripisuje se prisutnosti mikronutrijenata poput vitamina K, luteina, folata i beta karotena. Voće bogato flavonoidima i esencijalnim mikronutrijentima poput bobica također pomaže u održavanju kognitivnog zdravlja.

Općenito zdravlje: Cijelo voće i povrće bogato je gotovo svim vitaminima, osim vitamina B12. Slično tome, bogati su mineralima i bioaktivnim spojevima poput fenola, flavonoida i karotenoida. Ove hranjive tvari imaju antioksidacijske i protuupalne učinke koji pomažu u potpori općem zdravlju.

Kako naviknuti  djeca da jedu voće i povrće?

Djeca vrlo rado jedu slatkiše I najčešće bi njih konzumirali. Iz tog razloga nije lako uvjeriti dijete da jede adekvatno povrće i voće. Evo nekoliko savjeta kako ih motivirati da svakodnevno jedu dovoljno voća i povrća. Uključite svoju djecu u kupovinu namirnica. Na taj način možete im pokazati raznolikost sezonskog voća i povrća koji bi se mogli uključiti u njihovu prehranu. Uzmite njihovo mišljenje o tome što povrće i voće treba donijeti za sedam dana i koja jela možete napraviti s njima. Budite uzor. Nemojte reći ne voću ili povrću pred djetetom. S djetetom jedite razno voće i povrće kako bi ono moglo naučiti raditi isto. Prezentacija hrane važna je svima. Međutim, njegova je važnost veća kada je u pitanju privlačenje djece. Tako eksperimentirajte s zanimljivim načinima kuhanja. Upotreba različitih boja povrća i voća u jelu je mudar početak. Pokušajte stalno držati zdjelu svježeg voća na stolu. Ovo će im pomoći da žvaču voće kad god žude za grickalicama.

Dijelite zdrave alternative omiljenim nezdravim izborima vašeg djeteta. Na primjer, kolače možete zamijeniti svježim smoothiejima i voćnim sokovima voćnim salatama i grickalicama od povrća. Držite se cijelog voća i povrća. Izbjegavajte davati  voćne sokove djeci jer oni mogu povisiti šećer u krvi brže nego cijelo voće. Naučite ih jesti sirovo povrće, po mogućnosti s korom što je više moguće. Ako ne vole sirovo povrće, pokušajte da dajete povrće bez kuhanja kao alternativu. Neka djeca možda vole sirovo povrće, dok druga možda ne. Kako biste raznovrsili upotrebu voća, pripremite deserte na bazi voća poput pita, sladoleda i pudinga. Možete pokušati uključiti voće i povrće u sve obroke, tj. doručak, ručak i večera. Uz sve napore, djeca mogu početi jesti raznovrsno voće i povrće. Međutim, ponekad mogu jednostavno odbiti jesti određeno povrće. U takvoj situaciji mogli biste slijediti nekoliko jednostavnih koraka da ispravite stvari.

Što učiniti kada djeca odbiju jesti voće i povrće?

Ako vaše dijete odbija jesti voće ili povrće, možete slijediti korake u nastavku. Ne odustajte ako vaše dijete ne jede određeno voće ili povrće. Možda će trebati čak 15 puta da dijete razvije ukus za hranu. Dakle, budite strpljivi i uporni. Nemojte na silu dijete gnjaviti, pregovarati ili podmićivati ​​da jede povrće. Prisiljavanje djeteta može u potpunosti izgubiti interes za hranu. Nemojte unositi voće ili povrće svom djetetu za vrijeme večere. Većina djece je umorna u vrijeme  večere i možda neće imati interesa probati nešto novo.

Za izuzetno izbirljivu djecu potrebno je biti snalažljiv i kreativan. Koristite nasjeckano ili tanko narezano voće i povrće umjesto velikih komada. To će pomoći voću ili povrću da ostanu prikriveni. Možete pokušati dodati cvjetove brokule ili mrkvu na sitno narezanu u tjesteninu ili zelenu salatu. Možete isprobati i povrtne umake ako je dijete nervozno kad jede povrće. Pokušajte dodati voće ili povrće koje vaše dijete ne voli u jela koja vole. To će ih potaknuti da probaju povrće ili voće kroz jelo. Velike su šanse da će nakon ponovljenih pokusa vaše dijete početi voljeti povrće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave