Vježbanje nakon poroda

Da bi se vaša beba mogla smjestiti u vašem stomaku, stomačni mišići će se izdužiti za oko 60 cm tokom trudnoće. Iako će se većina mišića suziti značajno nakon što rodite, i dalje ćete imati mnogo posla da bi vratili prijašnji tonus i snagu vaših mišića.

Maternica će se početi smanjivati ​​

Vaša maternica će se početi smanjivati odmah nakon poroda. To ponekad može biti bolno, ali će se smiriti u roku od nekoliko dana. Vaša maternica bi se trebala vratiti u normalnu veličinu u vremenskom periodu od šest sedmica.

Izgubite kilograme dojeći

Dojenje pomaže prilikom topljenja dodatnih masnoća koje ste dobili u trudnoći. Kod nekih žena učinci su vidljivi veoma brzo, dok kod drugih taj proces može potrajati i malo duže. Devet mjeseci je realan period za gubitak težine koju ste dobili tokom vaše trudnoće. Provođenje dijeta dok dojite se ne preporučuje, pogotovo zato što će vam trebati oko 500 dodatnih kalorija dnevno kako bi obezbjedili  da vaše dijete dobije sve bitne hranjive sastojke koji su mu potrebno iz mlijeka. Također, dodatne kalorije su vam potrebne kako bi održali nivo energije u vašem tijelu.

Izgradite ponovno vaše mišiće

Tokom trudnoće vaši stomačni mišići će biti spušteni prema dolje zbog pritiska koji na njih vrši maternica. Trebati će im vremena da se vrate u prvobitno stanje. Obično im za to treba period od šest mjeseci, ali ponekad čak i duže. Na početku ne pretjerujte sa vježbanje. Najprije pričekajte da se vaše tijelo oporavi, pogotovo ukoliko ste imali težak porod i ako ste ispucali. Ukoliko ste rodili na carski rez trebali bi pričekati najmanje deset sedmica prije nego počnete vježbati. Počnite sa laganim šetnjama. Nakon prvog ginekološkog pregleda, nakon što Vam vaš doktor kaže da možete vježbati, odmah počnite sa vježbanjem. Aerobik, ples i trčanje su aktivnosti kojima se može sagorjeti 500 dodatnih kalorija kojih unosite zbog toga jer dojite. Pilates i joga vam pomažu kako bi sagorili 150 kalorija na sat. Ovaj način vježbanja je veoma dobar  za jačanje trbušnih mišića, koji su se razdvojili prilikom trudnoće.

Hodanje

U sat vremena hodanja sagorjeti ćete 300 do 500 kalorija, ubrzati metabolizam i tako smršavjeti. Na taj način za 10 dana možete smršavjeti oko 0,5 kg. U 3 mjeseca, bez ikakve dijete, smršavjet ćete 4,5 kg. Nije li sve to vrijedno šetnje od sat vremena u vašem dnevnom rasporedu?

Plivanje

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. K tome, plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje slobodan stil – za trideset minuta sagori se otprilike oko 350 kalorija. Jednostavno rečeno, plivanje jača zdravlje.

Pilates i joga

Pilates i joga spadaju u načine vježbanja kojim oblikujemo i jačamo mišiće, ispravlja se držanje tijela, daje nam gipkost i ravnotežu, ujedinjuje um i tijelo, a prvenstveno je terapeutski način vježbanja. Sve  vježbe započinju od trbušnih mišića, donjeg dijela leđa, kukova i stražnjice. To su upravo i najkritičniji dijelovi tijela nakon trudnoće. Žene koje su prije trudnoće išle na pilates ili jogu mogu i samostalno započeti s jednostavnijim vježbicama kod kuće. Ukoliko niste imali priliku raditi pilates ili jogu, to bi bio jedan od idealnijih treninga koji bi mogli pohađati u nekom centru. Vježbice možete izvoditi i pored svoje bebe. Bebu polegnete pored sebe na toplu prostirku i razgovarate sa njom i vježbate.

Aerobik, ples i trčanje

Svaka od ovih aktivnosti može sagorjeti 500 i više kalorija na sat. Ove se aktivnosti ne preporučuju prije nego što prođe šest do devet mjeseci od porođaja. No žene koje su u jako dobroj formi, koje su se bavile sportom i prije porođaja i u trudnoći mogu početi i ranije.

Što bih trebali jesti?

Birajte namirnice koje su bogate složenim ugljikohidratima, kao što su integralna tjestenina i hljeb. Ne opterećujete se previše količinom unesenih kalorija jer će vam trebati energija za brigu o bebi. Svakako pazite da unosite dovoljne količine kalcija. Kalcij se osim u mlijeku i mliječnim proizvodima,nalazi u velikim količinama i u zelenom lisnatom povrću i sjemenkama. Ograničite unos zasićenih masti kojih ima puno u kolačima, čipsu i crvenom mesu. Zasićene masti imaju puno kalorija i zbog toga vam mogu donijeti dodatne kilograme. S vremena na vrijeme pojedite neku slasticu, pa nije kraj svijeta. Slatkiše zamijenite voćem, koje sadrži mnogo manje kalorija, a i zdravije je od slatkiša. Pazite da unosite dovoljnu količinu tečnosti, jer prilikom vježbanja gubite tečnost. Ukoliko dojite biti će vam potrebne dodatne količine tečnosti. Nakon poroda vaša krvna slika možda neće izgledati savršeno, pa bi se trebali posavjetovati sa ljekarom o nekom dodatak prehrani. Na tržištu se nalaze mnogi preparati koji su namijenjeni za mlade majke.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave