Vitamin D i zdravlje djece

Vitamin D i zdravlje djece

Vitamini su organski spojevi nužni za normalan rast i razvoj organizma. Oni su potrebni organizmu tokom cijelog života, a posebno tokom intenzivnog razvoja dječijeg organizma.

Tekst pripremila:  Dr Pamela Kapetanović-Goluža, specijalista pedijatrije

JU Dom zdravlja Vitez

Vitamin D je liposolubilni organski spoj topiv u mastima. Ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i fosfata te je neophodan za zdravlje koštanog tkiva ljudskog organizma. Stoga, nedostatak vitamina D u djetinjstvu može dovesti do razvoja rahitisa i osteomalacije. Status vitamina D u organizmu ovisi ne samo od unosa hranom, nego u još većoj mjeri od izloženosti kože sunčevoj svjetlosti. Ljudska koža može proizvesti vitamin D pod uticajem sunčeve svjetlosti (UVB zračenje) i to pretvarajući prirodni 7-dehidroholesterol, koji se nalazi u koži u velikim koncentracijama, u vitamin D3. Proizvodnja vitamina D na ovaj način je ovisna o količini UVB zračenja koje dospije do kože, pigmentaciji kože, tipu odjeće, godišnjem dobu i geografskoj širini.

Ostali pozitivni efekti primjene vitamina D kod djece i adolescenata uključuju prevenciju bolesti koje su vezane za imunološki sistem (npr. astma i diabetes mellitus tip 1), infektivna oboljenja (respiratorne infekcije, influenca) i kardiovaskularne bolesti. Pretpostavlja se da kod odraslih vitamin D3 ima ulogu u neurofiziološkim funkcijama i prevenciji malignih oboljenja

Javnost se naravno najviše interesuje za primjenu vitamina D kod djece te su stoga preporuke Evropskog društva za pedijatrijsku gastroenterohepatologiju i ishranu (ESPGHAN) itekako korisne, kako roditeljima tako i ljekarima. Naime, serološkim pretragama je utvrđen nedostatatak vitamina D u Evropi i to posebno kod dojenčadi, male djece i adolescenata.

 

Preporuke za doziranje vitamina D31

Dnevna doza vitamina D u obliku dodatka prehrani za dojenčad bi trebala biti 400 IU/dan. Primjena vitamina D treba biti promovisana i nadgledana od strane pedijatara i drugih zdravstvenih radnika. Zdrava djeca i adolescenti se trebaju ohrabriti da prate zdravi životni stil koji podrazumijeva normalni indeks tjelesne težine, uključujući i različite načine prehrane sa hranom koja sadrži vitamin D (riba, jaja, mliječni proizvodi), i naravno aktivnosti na otvorenom radi izlaganja sunčevom zračenju. Za djecu u riziko grupama (dojenčad, djeca koja su nedovoljno izložena sunčevoj svjetlosti i gojazna djeca) potrebno je razmotriti dodatak prehrani u vidu vitamina D i poslije navršene 1. godine života.

U skladu sa preporukama Evropske agencija za sigurnost hrane maksimalna doza vitamina D3 je sljedeća: za dojenčad 1000 IU/dan, 2000 IU/dan za djecu starosti od 1 do 10 godina i 4000 IU/dan za djecu i adolescente starosti od 11 do 17 godina.

 

Vitamin D3 na tržištu u BiH2

Odnedavno je na tržištu BiH prisutan novi proizvod – probiotičke kapi BioGaia (sadrži Lactobacillus reuteri Protectis) u kombinaciji sa vitaminom D3 u istom pakovanju. Jedna dnevna doza, odnosno 5 kapi BioGaia probiotičkih kapi sa vitaminom D3, sadrži sljedeće:

 

  • 100 miliona L. reuteri Protectis
  • 10 mcg vitamina D3, odnosno 400 IU
  • uljanu soluciju koja je prilagođena primjeni kod male djece

Šta je Lactobacillus reuteri Protectis?

Probiotik nove generacije koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, švedske farmaceutske firme.

Lactobacillus reuteri predstavlja jedan od najviše istraženih vrsta probiotika, naročito kod djece.

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u Bosni i Hercegovini u obliku kapi za novorođenčad, kao i kapi sa vitaminom D3, te u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle.

BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.2,3

Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i  BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje sa vitaminom D3 okusa narandže, roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.4

Za kraj ovog članka iskreno preporučujemo preventivnu primjenu probiotika u kombinaciji sa vitaminom D3 zbog pozitivnih kliničkih i studijskih dokaza na zdravlje djece.

Reference:

 

  1. CONSENSUS STATEMENT Vitamin D in the Healthy European Paediatric Population ÃC Braegger et al on Behalf of the ESPGHAN Committee on Nutrition; JPGN Volume 56, Number 6, June 2013
  2. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3
  3. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
  4. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave