Višnja Ćetić: Bilo je jako teških trenutaka, kada smo mislili da nećemo nikada postati roditelji

Višnja Ćetić je mlada žena iz Modriče koja je svoju dugogodišnju borbu za potomstvo krunisala trudnoćom. Po zanimanju daktilograf. Trenutno je nezaposlena i svoje vrijeme koristi za pripremu za dolazak njene bebe u dom. Veliki je ljubitelj cvijeća i rado koristi svaki svoj slobodan trenutak kako bi se bavila cvijećarstvom. Sa ovom inspirativnom ženom smo razgovarali i u nastavku Vam donosimo naš intervju sa njom.

Vaša priča je posebna. Naime, iza sebe imate 3 prirodne trudnoće i dvije IVF koje nisu uspješno završene. Možete li nam reći kako ste se uspjeli iznijeti sa gubicima? Koliko je sve to bilo stresno za Vas i Vašeg supruga?

Da imala sam sam 3 prirodne trudnoće i 2 ivf koje nisam uspjela da iznesem u ranoj fazi su se završavale, nisam znala ni ja razlog ni doktori uvijek bio odgovor sve je uredu a nešto nije bilo očigledno. 

Kako je tekla Vaša borba za potomstvo?

Sve nalaze što su mi u klinici za neplodnost rekli uradila sam, dobila terapije ali spontani se opet dešavao i ivf. Bilo je jako teških trenutaka, kada smo obadvoje mislili da nećemo nikada postati roditelji i pitanja hiljadu u glavi, zašto? Što mi? Što se nama to dešava, ali tu nema pravila to smo shvatili kroz te periode kroz sve.

Koliko je važno razumijevanje i podrška okoline?

Malo sam se učlanila u grupe na fb naravno tu sam saznala nismo mi jedini nažalost koji imaju želju a teško je mogu ostvariti za potomstvom. Bilo je dosta nerazumijevanje od drugih nekada mi je to smetalo, ali sam onda shvatila da ne može nas shvatiti. Ko se nije našao u toj situaciji što je i donekle normalno.

Da li je važno javno govoriti o ovoje temi?

Jako je važno pričati o tome iako je nekad teško nekad ne želite da pričate jer to je bol koju vi osjećate ali ja sam najviše pričala o tome sa ženama koje to prolazile i tu smo dijelile iskustva saznavale nešto novo što bi nam pomoglo. Jednostavno pomagali smo si psihički dosta jer smo znale kako se osjećamo.

Danas uspješno nosite Vašu bebicu koja je začeta prirodno. Kada je termin poroda?

Već sam bila umorna od silnog hodanja kod doktora od terapija neuspjeha svega trebalo je dosta vremena, novca, svega da se odvoji za tako nešto. Kada sam sebi rekla sada ću da se malo odmorim jednu godinu da se tijelo odmori, psiha, pa kada sam mozak usmjerila na neke malo druge stvari, saznala sam da sam trudna nisam mogla vjerovati jer me je strah obuzeo vise nego sreća zbog svega do tad. Ali evo hvala Bogu dobro smo. 31 august mi je termin koji spada bas na desetu godišnjicu braka. Za ne povjerovati. Još jedno čudo kada sam vidjela kada je termin.

Kako se osjećate u trudnoći? Da li imate nekih posebnih trudničkih želja?

Što se tiče trudnoće mogu reći da sam imala manje nelagode nego što sam mislila zadovoljna sam drži me želja kada ću upoznati svoj dar od Boga.

Za kraj da li imate neku poruku za sve žene koje se nalaze u sličnoj situaciji?

Svim ženama bih poručila da ne gube nikada nadu vjeru i čuda se dešavaju evo ja sam sebi najbolji primjer koliko god djeluje nedostižno nemoguće- moguće je ovo je pravilo da nema pravila.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave