Velentina Bošnjak: U rađaoni uloga primalje je da zaštiti porodilju od povrede i lošeg postupanja

Babinjari i ginekološkoj pacijentici vrlo je kompleksan i stoga je važno da posjedujemo vještine i znanje za profesionalno ponašanje i etičko djelovanje.

Intervju: Valentina Bošnjak, primalja/babica Kantonalan bolnica Travnik

Valentina Bošnjak je po zanimanju bachelor primaljstva.  Završila je Fakultet zdravstvenih studija u Mostaru, smjer primaljstvo. Živi u Busovači, a radim u Kantonalnoj bolnici Travnik. 

 Svaka primalja/babica želi da se porodite uspješno, bez lošeg iskustva jer zdrava majka i zdravo dijete konačan je cilj svakog poroda. U toku poroda pored trudnice i dr. ginekologa važnu ulogu ima i babica. Njena pomoć trudnici u periodu od prvih trudova do samog čina poroda je velika i nezaobilazna. O izazovima ovog posla razgovarali smo sa mladom primaljom/babicom iz Kantonalne bolnice Travnik Valentinom Bošnjak.

Kako ste se odlučili za poziv babice?

Završivši opću gimnaziju u Travniku željela sam upisati studij sestrinstva u Mostaru jer mi je se uvijek sviđao posao medicinske sestre. Kada sam upisivala studij ni slutila nisam da će na izboru ponuđenih studija biti smjer primaljstvo kojeg sam i odabrala bez ikakvog razmišljanja. Sa prvim porodom sam se susrela u Njemačkoj, kada sam bila prisutna na porodu svoje sestre, što je i doprinijelo mojoj konačnoj odluci da postanem primalja. Smatram da svaka majka zaslužuje ljubav i brigu tijekom dijeljenja svoje intime sa svojom babicom.

Koji su izazovi sa kojima se susrećete u svom poslu? 

Primalje se kao i svi zdravstveni radnici suočavaju sa brojnim etičkim pitanjima. Odnos prema trudnici, majci i djetetu, babinjari i ginekološkoj pacijentici vrlo je kompleksan i stoga je važno da posjedujemo vještine i znanje za profesionalno ponašanje i etičko djelovanje. U rađaoni uloga primalje je da zaštiti porodilju od povrede i lošeg postupanja, poštuje izbor porodilje, čuva njene povjerljive podatke, odnosi se prema njoj sa poštovanjem, bez ikakve diskriminacije sa pružanjem najbolje skrbi i slobodi izbora. Svaka primalja vjeruje snazi ženskog tijela, svojim znanjem, potporom, ohrabrenjem i ljubavlju ruše se sve predrasude o lošim iskustvima poroda, boli i hospitalizacije.

Koliko su danas trudnice posvećene pripremi za porod?

Posvećene su jako malo iz razloga sto su tečajevi za trudnice vrlo zanemareni pa skoro u svim gradovima. Baš zbog toga su trudnice ne educirane. Jedan tečaj za trudnicu trebao bi obuhvatiti njen početak trudnoće- perinatalni dio i postpartalni dio – ono što čeka trudnicu nakon porođaja. U ponekim gradovima su dostupni tečajevi, ali su zbog udaljenosti ili financijske situacije pacijentica zapostavljeni. Smatram da sve trudnice koje bi završile bilo kakav tečaj o porodu itekako došle psihički spremne na porod i smatrale bi porod kao jedno predivno iskustvo, a ne kao porod – izvor boli. Ne educiranost o dojenju također je veliki problem za sve majke, s toga često prolaze kroz težak period usavršavanja tehnike dojenja i uspostave laktacije.

Šta je najbitnije na što trudnica treba da obrati pažnju kada je u pitanju priprema za porod? Smatram da tijekom devet mjeseci trudnoće svaka majka ima vrijeme da pročita nešto korisno za dojenje, tehnike disanja, pravilnu prehranu i vježbe relaksacije. Vrlo je važno obratiti pozornost na stres i psihičko stanje trudnice. Jer stresna situacija tijekom trudnoće može prouzročiti postporođajnu depresiju nakon poroda. Podrška obitelji i okoline jako je važna kroz ovaj period.

Trudnice se često brinu šta će im biti potrebno u porodilištu. Šta treba da sadrži jedna torba za porodilište? 

Pravila u svakom porodilštu su različita stoga je i torba za osnovne stvari prilagođena pravilima porodilišta. U našem porodilištu u Bolnici Travnik majke ne donose spavačice, papuče, veš, čarape.. nego dobiju sve kada dođu na porodilište. Međutim osnovne stvari za sve su: higijenski ulošci (Vir), ručnici, četkica za zube, pasta za zube, papirne maramice, jednokratne gaćice, gel za tuširanje, dezodorans, pelene za bebu, vlažne maramice, čaša i hrana (koja je upakovana), tekućina za piti . Potrebni dokumenti su: ovjerena zdravstvena knjižica, lična karta, uvjerenje o prebivalištu majke, krvna grupa i uputnica u bolnicu za Porođajni odjel.

Za kraj imate li neki savjet za naše čitateljke?

Željela bih poručiti svim trudnicama, majkama, i ženama koje planiraju trudnoću da prate stranicu Roditelja, besplatne on line konferencije kako bi što više naučile korisnih savjeta za trudnoću, porođaj i babinje. Budući da je tečaj za trudnice i dalje jedna bitna tema kojoj se ne pridaje puno pažnje, ovo je jedinstvena prilika za sve generacije da se educiraju i oslobode straha od poroda i dožive jedno predivno iskustvo, a to je porođaj.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave