Važnost uloge oca u odrastanju

Biti otac koji voli i na kojeg se dijete može osloniti, najbolje je što možete pružiti svom djetetu.

 

Postati otac je jedan od najvažnijih i najispunjenijih zadataka koje ćete imati u životu. Biti otac koji voli i na kojeg se dijete može osloniti, najbolje je što možete pružiti svom djetetu. Slušajući prave savjete i upute učinit će da budete najbolji u tom „poslu“ roditelja.

 

Koliko je uloga oca važna?

Djeca imaju jedinstven odnos s roditeljima. Očevi danas općenito rade mnogo više nego što su to radili muškarci prethodnih generacija. Odnos postaje mnogo bolji kada je otac uključen u život djeteta od početka

Istraživanja su pokazala da očevi igraju presudnu ulogu  u razvijanju društvenosti i emocija, fizičkom ravijanju i razvijanju mozga. Na dijete će od početka do adolescencije i odraslog života utjecati to kakav ste otac.

Djeca trebaju blizak i stabilan odnos s oba roditelja. Ona uspješnije rade stvari ako očevi provedu više vremena s njima i pričaju s njima na pozitivan način. Otac može pomoći djetetu da se razvija uz igru, tako što će im biti pravi uzor kroz toplinu, ljubav i uključenost.

Čak iako niste biološki otac djeteta, biti očinska figura koja im daje ljubav, potporu i blizinu pomoći će im da ispravno odrastu.

 

Šta to znači za mene?

Trenutak kada otkrijete da ćete postati otac vjerovatno je sretan i uzbuđen trenutak, ali može biti i obeshrabrujući.

Mnogi očevi koji su tek saznali da će postati roditelj su zbunjeni i zabrinuti. Zabrinuti su za opskrbljavanje porodice, za ravnotežu između roditeljstva i posla, društvenog života i bebe, i kako će biti najbolji otac koji mogu biti – pogotovo ako žele da rade stvari drugačije od sopstvenog oca.

Neke će se stvari u vašem životu promijeniti. Morate skratiti vrijeme izlazaka i dogovoriti se s partnerom. Možda će vam se činiti da se svijet okreće oko vašeg partnera i bebe, i vjerovatno neko vrijeme nećete imati odnose. Sve ovo se može riješiti ako se s vašim partnerom posavjetujete, i iskreno i otvoreno razgovarate.

Mnogi muškarci nisu navikli da pitaju ili traže savjet, ali sada je pravo vrijeme da tražite pomoć ako vam treba. Zapamtite, vi i vaš partner ste u ovome zajedno. Radite kao tim i razmišljajte unaprijed o promjenama, i tako ćete imati najbolji početak.

Kroz trudnoću

Počnite se pripremati za ulogu oca u toku trudnoće. Možete, na primjer, početi s tim tako što ćete s partnerom odlučiti o načinu poroda, odlasku na savjetovanje ili odlasku na časove za one koji će postati roditelji.

Za mnoge muškarce, trudnoća postaje „stvarna“ tek u trećem tromjesečju. Sad je vrijeme da planirate posao, odlazak s posla, i promjene u životu, kao što su prestanak pušenja ili prestanak konzumiranja alkohola, ako već niste.

Možete napraviti planove i za budućnost – kada odredite kakav otac želite biti, i kako ćete provoditi vrijeme s djetetom? Pomoći će vam ako razmišljate na koje ćete sportske utakmice voditi dijete, učiti ih da sviraju instrument ili igranje igrica zajedno.

Kad se beba rodi

Možda ćete se osjećati preplavljeno kada prvi put vidite svoje dijete – ali zapamtite, vi to možete.  Naučite sve raditi zajedno sa svojim partnerom – kako oblačiti dijete, kupati ga, mijenjati pelene i uspavljivanje. Probajte da ga ne predajete majci svaki put kada zaplače. I vi ste roditelj, i što više budete vježbali, bolji ćete biti.

Ako vaš partner hrani bebu, postoji više načina na koji možete biti uključeni u brigu o djetetu. Provodite što više vremena možete s djetetom, to će učvrstiti vezu i olakšati vašem partneru, te im dati malo odmora. Bitno je pjevati vašem djetetu, igrati se i zabavljati s njim da bi se dijete razvilo uspješnije, od momenta rođenja.

Depresija i anksioznost kod očeva

Očevi također mogu patiti od postnatalne depresije –  zapravo, 1  u 10 očeva doživi postnatalnu anksioznost ili depresiju kada se beba rodi. To je medicinsko stanje koje se može liječiti.

Ako se osjećete umorno, iziritirano ili ste ljuti, osjećate se preplavljeno ili da se ne možete nositi s nečim, vrlo je bitno razgovarati s vašim doktorom. Možda ćete trebati skupiti hrabrost da potražite pomoć, ali to je najbolje što možete uraditi za svoju porodicu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave