Važnost prenatalnih proizvoda za prenatalni razvoj 

Vaš doktor ili ginekolog će vas vjerovatno upitati da li uzimate prenatalne vitamine – ali s razlogom.

Prenatalni vitamini pružaju bitne nutrijente za prenatalni razvoj bebe. Uzimanje vitamina je posebno bitno kad osjećate mučninu i ne možete jesti pravilno. Mnogi ne uzimaju vitamine i minerale kroz hranu, što je od kritične važnosti u trudnoći. Beba koja se razvija treba određene nutrijente, a prenatalni vitamini joj daju sve što joj ili mu treba. 

Koje vitamine uzimati za bebu koja je u rastu? 

Prenatalni vitamini sadrže više folne kiseline od drugih regularnih vitamina. Folna kiselina se obično nalazi u tamnom lisnatom povrću, i smanjuje rizik od razvoja prenatalnih poremećaja u mozgu ili kičmenoj moždini. Najčešće malformacije zbog nedostatka folne kiseline su defekti defekti neuralne cijevi kao što je spina bifida.

Prenatalni vitamini sadrže više željeza od regularnih vitamina, iako možete naći i one bez dodanog željeza ako primijetite povećanu mučninu ili konstipaciju. 

Studije pokazuju da se zapremina krvi povećava do nevjerovatnih 50% u toku trudnoće, pa je prirodno da vašem tijelu treba više željeza nego ikad prije da bi se napravila krv. Suplementi željeza spriječit će anemiju, nedostatak crvenih krvnih zrnaca zbog kojih biste mogli osjećati vrtoglavicu, umor i slabost. 

Koji nutrijenti u prenatalnim vitaminima najviše utječu na prenatalni razvoj? 

Četiri mikronutrijenta su od kritične važnosti za prenatalni razvoj. Prva je folna kiselina jer podržava pravilan razvoj mozga i kičmene moždine kod bebe, ali i zato što sprječava defekte neuralne tube. 

Kalcij je vrlo bitan jer, baš kao i vama, vašoj je bebi potreban kalcij radi jakih kostiju i zuba. Ako ne uzimate dovoljno kalcija, beba će uzimati iz vaših kostiju, tako povećavajući rizik da kasnije dobijete osteoporozu. 

Željezo omogućava pravilnu oksigenaciju krvi i da krv vašoj bebi donosi dovoljno kisika koji joj je potreban da pravilno raste i razvija se. Željezo također može spriječiti razvoj anemije, zbog čega biste se osjećali umornije nego inače. 

Jod je još jedan potreban nutrijent za prenatalni razvoj, pomaže kod razvoja bebinog mozga i nervnog sistema, te reguliše njen metabolizam. 

Ako planirate trudnoću, trudne ste ili dojite, možete samo jednom Novalac prenatalnom kapsulom na dan udovoljiti dnevnim potrebama za svim ključnim hranljivim sastojcima koji su vam potrebni za zdrav razvoj dojenčeta.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave