Važnost ishrane i suplemenata u ishrani trudnica i dojilja

Ako ste trudni, planirate trudnoću ili ste dojilja trebate paziti na ishranu, vitamine i suplemente koje uzimaju.

Prije svega, preporučujemo savjetovanje s doktorom u vezi s bilo čim što uzimate u navedenim stanjima. Vašem tijelu potrebno je raznih nutrijenata radi zdravlja: vitamini, minerali, proteini, ugljikohidrati, masti i vlakna. Vitamini su organska jedinjenja potrebna u manjim količinama koje tijelo ne može samo napraviti. Pored D vitamina, koji vaša koža pravi od sunčeve svjetlosti, većinu vitamina koja vam treba možete dobiti iz hrane.  Suplementi za ishranu su komplementarni dodaci koji sadrže nutrijente koji mogu popuniti neki nedostatak u vašoj hrani. Tu spadaju multivitamini, zasebni minerali, kapsule ribljeg ulja i biljni suplementi. 

Neophodni vitamini i minerali u trudnoći 

Dobra ishrana u trudnoći vitalna je za zdrav razvoj djeteta. Trebate unositi dovoljno nutrijenata radi potreba vaše bebe, kao i vaših vlastitih. U trudnoći vam treba više nekih nutrijenata, uključujući protein, folnu kiselinu, željezo i neke vitamine. B12 vitamin i D vitamin posebno su važni jer podržavaju razvoj živčanog sistema bebe (B12) i skeleta (D). Adekvatan unos C vitamina također poboljšava apsorbiranje željeza iz hrane.

Svim trudnicama se preporučuje uzimanje folne kiseline, joda i D vitamin suplemenata. Zdrava ishrana je važna i trebala bi vam dati sve potrebne nutrijente. Međutim, nekim trudnicama ili dojiljama trebaju suplementi drugih nutrijenata pored folne kiseline, joda i D vitamina. Ako imate nedostatak nečega, doktor vam može savjetovati da uzimate suplemente, na primjer:

  • Ako ste vegeterijanac ili vegan i ne dobivate dovoljno B12 vitamina
  • Ako ne unosite dovoljno kalcija koji je vitalan za zdravlje kostiju
  • Ako nemate dovoljno željeza
  • Ako nemate dovoljno omega-3 masnih kiselina 

Multivitamini su kombinacija različitih vitamina i minerala, obično se uzimaju u tabletama. Neki su posebno napravljeni za trudnice – prenatalni vitamini, ali nisu zamjena dobroj ishrani. Važno je dobro se hraniti. Pregnatol DHA je podrška upravo u ovom periodu kada je mamama i bebama potrebna određena količina omega-3 masne kiseline. One je u ovom proizvodu dobijena iz prirodnog izvora morskih mikroalgi – najbogatijeg izvora DHA masne kiseline visokog kvaliteta. Mikroalge su gajene u strogo kontrolisanim uslovima da bi se obezbedio način da se one sigurno primene u trudnoći i tokom dojenja, što je potvrdila i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave