Vasva Botonjić: Alergijske reakcije kod beba

Piše: prim.dr. Vasva Botonjić, spec. pedijatar, zaposlena u Kantonalnoj bolnici „dr. Irfan Ljubijankić“ na Odjelu za dječje bolesti u Bihaću

Humana SL Expert je mliječna formula  za posebne medicinske indikacije, za ishranu dojenčadi koja imaju  intoleranciju na kravlje mleko, uključujući galaktozemiju, intoleranciju na laktozu i alergiju na proteine iz kravljeg mleka. Ne sadrži mlijeko i laktozu, već je proizvedena od izolata proteina soje. Može se koristiti, ukoliko je to pedijatar prepisao, od rođenja, kao jedina hrana za dojenče ili kao dodatna hrana poslije 6. mjeseca života. Posebnost ove formule je što je prilagođena za primjenu kod intolerancije na više komponenti 

mlijeka jer neka djeca imaju istovremeo kombinovane poremećaje intolerancije. Proteini kravljeg mlijeka su zamijenjeni proteinima soje a umjesto laktoze sadrži maltodekstrin. Intolerancija na laktozu može biti uzrokovana nedostatkom enzima laktaze, koji je uključen u razgradnju laktoze. Nedostatak laktaze dovodi do gastrointestinalnih poremećaja nakon konzumacije hrane koja sadrži laktozu (npr. mliječnih proizvoda). Zamjena laktoze drugim ugljikohidratima značajno doprinosi poboljšanju gastrointestinalnih tegoba i normalizaciji probave. Galaktozemija je rijetki genetski poremećaj u kojem je metabolizam galaktoze poremećen i zahtijeva doživotno ograničenje unosa galaktoze. Galaktoza je prirodna komponenta laktoze mliječnog šećera i stoga ishrana dojenčadi sa ovim problemom uključuje izbjegavanje mliječne hrane. 

Alergija na proteine kravljeg mlijeka se javlja u ranom dijetinjstvu i sreće se kod 2-3% dijece, uglavnom u dobi dojenčeta i malog dijeteta. Dojenčad su naročito osjetljiva jer još uvijek imaju nerazvijen imuni sistem i sistem za varenje. Poremećaj je uglavnom prolaznog karaktera i primarno pogađa dojenčad nasljedno predisponirana alergiji, sa urođenim defi citom imunoglobulina IgA i kod dijece koja su na adaptiranoj mlečnoj formuli. Najbolji izbor ishrane za novorođenče je svakako majčino mlijeko. Ali ukoliko majka iz bilo kojeg razloga ne može da doji, sljedeći izbor treba da bude standardna adaptirana mliječna formula. U slučaju alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka, treba strogo izbjegavati hranu koja sadrži neobrađene bjelančevine životinjskog mlijeka. Specijalne formule na bazi soje su alternativna opcija za ishranu, pored formula koje su u velikoj mjeri hidrolizovane ili na bazi amino kiselina.

SASTAV HUMANA SL EXPERT

Maltodekstrin, biljna ulja (palmino, repičino, kokosovo, suncokretovo), izolat proteina soje, kalcijeve soli ortofosforne kiseline, kalijev citrat, kalcijev hidroksid, magnezijev hlorid, kalijev hlorid, natrijeve soli ortofosforne kiseline, kalcijev hlorid, kalcijeve soli limunske kiseline, natrijev citrat, željezni sulfat, kalijev hidroksid, cink sulfat, bakar sulfat, mangan sulfat, kalijev jodid, natrijev selenit, emulgatori: suncokretovi lecitini, mono- i digliceridi masnih kiselina; ulje iz mikroalge Crypthecodinium cohnii, vitamin C, vitamin E, niacin, pantotenska kiselina, ribofl avin, vitamin B6, tiamin, vitamin A, folna kiselina, vitamin K, biotin, vitamin D, vitamin B12, holin lorid, L-metionin, L -triptofan, inozitol, taurin, L-karnitin, antioksidans: Ekstrakti bogati tokoferolom, L-askorbil palmitat.

PRIPREMA HUMANA SL EXPERT 

Prilikom pripreme diječije hrane pridržavajte se uputa: temeljito očistite bočicu, cuclu i prsten. Svaki obrok pripremite svjež. Nemojte ponovo koristiti ostatke. 

Nepravilna priprema i skladištenje mogu dovesti do zdravstvenih problema. 

  • Prokuhajte vodu, pustite da se ohladi na 50° C i do pola od planiranog ulijte u čistu bočicu.
  • Namjenskom mjericom dodajte prah u bočicu. Mjerica nesmije biti prepunjena (treba biti ravna), obično se nožićem “odreže” višak.
  • Zatvorite bočicu i odmah snažno protresite, zatim dodajte preostalu planiranu vodu i ponovo snažno protresite. 
  • Provjerite temperaturu sadržaja prije hranjenja (37°C). Humana SL je specijalna dijeta na bazi izolata sojinog proteina koja je prikladna za prehranu dojenčadi s intolerancijom na kravlje mlijeko zbog različitih uzroka, utemeljena na najnovijim znanstvenim saznanjima. Humana SL se koristi u Njemačkoj – više od 30 godina

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave